NATO saveznik poručuje Ukrajini da pređe Putinovu crvenu liniju

4
Radiosarajevo.ba
NATO saveznik poručuje Ukrajini da pređe Putinovu crvenu liniju
Foto: Arhiv / NATO zastava

NATO saveznik pozvao je Ukrajinu da pređe jednu od takozvanih crvenih linija ruskog predsjednika Vladimira Putina dok se Kijev bori s nedostatkom oružja na bojnom polju.

Putin je više puta upozoravao zemlje NATO-a da rizikuju da prošire rat ako Kijevu daju oružje koje je sposobno da postigne ciljeve unutar Rusije. Uprkos prijetnjama, takvo oružje je dato Ukrajini, bez ikakvih znakova odmazde od strane Putina.

Finska, koja se pridružila NATO-u prošle godine, uprkos tome što se Putin protivio proširenju strateškog saveza i naveo zabrinutost kao razlog za invaziju na Ukrajinu, odobrila je novi paket vojne pomoći Ukrajini od 205 miliona dolara ranije ovog mjeseca, piše Newsweek.

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Finski ministar odbrane Antti Hakkanen rekao je u četvrtak da bi Ukrajina mogla koristiti oružje koje je obezbijedila Finska za napad na ciljeve unutar Rusije, piše The Kyiv Independent.

Hakkanen je napomenuo da su drugi saveznici Ukrajine obezbijedili "raketne sisteme dugog dometa" i da imaju pravo da "preciziraju kako ih treba koristiti". Zatim je pozvao Njemačku da Kijevu pošalje svoje rakete Taurus dugog dometa "ako žele pomoći Ukrajini da pobijedi". Član finskog parlamenta Jukka Kopra je navodno otišao korak dalje, rekavši da Ukrajina "treba" da koristi oružje koje je isporučila Finska za napad na "vojne ciljeve na ruskoj strani".

"U suprotnom, ovi vojni objekti će udariti na ukrajinsku stranu. Ovo je apsolutno legalna odbrambena borba, koju Ukrajina vodi. Povelja UN-a dozvoljava napad na vojne ciljeve preko kopnenih granica", rekao je Kopra.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dao je slične primjedbe, rekavši da Ukrajina ima zakonsko pravo da napadne "legitimne vojne ciljeve" u Rusiji oružjem koje je isporučio Zapad.

"Prema međunarodnom pravu, Ukrajina ima pravo na samoodbranu. I to također uključuje udare na legitimne vojne ciljeve, ruske vojne ciljeve izvan Ukrajine. To je međunarodno pravo, i naravno, Ukrajina ima pravo na to da bi se branila", rekao je Stoltenberg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije