Lov na lovce: NATO održava najveću i najsloženiju vježbu za podmorničko ratovanje

0
Radiosarajevo.ba
Lov na lovce: NATO održava najveću i najsloženiju vježbu za podmorničko ratovanje
FOTO: NATO / Vježba

Brodovi, podmornice, avioni i hiljade ljudi okupili su se u Sredozemnom moru na velikoj NATO vježbi podmorničkog ratovanja.

Vježba Dynamic Manta priprema posade NATO podmornica da odgovore i prilagode se bilo kojoj vrsti prijetnje u vodi. To je najveća i najsloženija podmornička vježba na Mediteranu, koja obučava, demonstrira i usavršava savezničke sposobnosti u ovoj posebnoj vrsti ratovanja.

Kao najnaprednija NATO-ova vježba protiv podmorničkog ratovanja (ASW), Dynamic Manta 24 će putovati u srce pomorskih operacija, gdje se spajaju najsavremenije podmornice i najsavremenije tehnologije. Ova zahtjevna vježba odvija se uporedo s najvećom vježbom NATO-a, Steadfast Defender, demonstrirajući sposobnost Alijanse da istovremeno izvodi vježbe i misije širom euroatlantskog područja.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

"Anti-Submarine Warfare je timski rad, pri čemu svaka platforma donosi svoju jedinstvenu sposobnost i vrijedan doprinos, a ove vježbe omogućavaju našim saveznicima i timovima da izoštre svoje vještine, kao i da rade na novim taktikama uz poboljšanje interoperabilnosti i timskog rada", naveli su u saopćenju.​

Cilj Dynamic Mante je da svim učesnicima pruži složenu i izazovnu obuku kako bi se poboljšala interoperabilnost i stručnost u vještinama. Svaka jedinica koja učestvuje imat će priliku da vodi različite podmorničke ratne operacije. Podmornice će se smjenjivati u lovu, blisko koordinirajući svoje napore sa zračnim sudionicima.

Tek drugi put od početka vježbe 2013. godine, podmornička sredstva će također raditi sa savezničkim pomorskim snagama za specijalne operacije (SOF), konsolidirajući interoperabilnost. Sposobnost savezničkih SOF timova da sarađuju sa savezničkim podmornicama iz različitih nacija predstavlja multiplikator snaga za NATO. Za ovu iteraciju DYMA-e, grčki tim SOF-a će se iskrcati sa italijanske podmornice kako bi obavio svoju misiju.

Kao zemlja domaćin, Italija pruža podršku u lukama Catania i Augusta, pomorskoj helikopterskoj bazi u Kataniji, mornaričkoj zračnoj stanici Sigonella, kao i podršku pomorske baze Augusta.

Između 26. februara i 8. marta, jedinice savezničke mornarice iz devet zemalja započinju izazovnu obuku uz priliku da poboljšaju svoje vještine u borbi protiv podmornica i protiv površine. Dynamic Manta jedna je od gotovo desetak pomorskih vježbi pod vodstvom MARCOM-a koje se održavaju svake godine uz brojne nacionalne vježbe, koje povećavaju spremnost u odbrani Alijanse.

Njena sestrinska vježba, Dynamic Mongoose, odvija se u hladnim vodama sjevernog Atlantika, kao dio kontinuirane obuke i saradnje u podmorničkom ratovanju koje se sastoji od vrhunskih podmornica saveznika i Švedske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije