Zbog NATO vježbe očekuje se haos u zračnom prometu?

2
DW
Zbog NATO vježbe očekuje se haos u zračnom prometu?
Foto: EPA - EFE / Ilustracija / NATO vježbe

NATO savez priprema najveće avionske vojne vježbe od svog osnivanja. To bi moglo izazvati ozbiljne smetnje u zračnom civilnom saobraćaju i to za početak praznika.

Zahvaljujući intenzivnim pripremama, Savezna vlada, Bundeswehr i avionska industrija se nadaju da će uspjeti spriječiti haos tokom vojne vježbe NATO-a sredinom juna. "Trenutno nema planiranih otkazivanja letova", kaže Arndt Schoenemann, šef njemačke kontrole avionskog saobraćaja. Iz trenutne perspektive to nije potrebno, ali bi se moglo dogoditi u pojedinačnim slučajevima. "Nećemo moći isključiti kašnjenja."

Zatvaranje zračnog prostora

Od 12. do 23. juna NATO planira najveću zračnu vježbu u povijesti ovog obrambenog saveza. To će vjerojatno utjecati na brojne putnike na civilnim letovima jer će se tri zračna prostora u Njemačkoj potpuno zatvarati jednom dnevno po četiri sata. Stručnjaci očekuju veće posljedice posebno u Frankfurtu, Hamburgu i Berlinu, a nešto manje u Münchenu.

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Na vježbi "Air Defender" bit će angažirano oko 10.000 vojnika s 250 vojnih letjelica, od čega najviše 100 iz SAD-a i 70 iz Njemačke. Predviđeni su niski letovi do visine od 330 metara. U vježbi učestvuje 25 država. Jedan zračni prostor je u sjeverozapadnoj Njemačkoj i iznad Sjevernog mora, drugi iznad Mecklenburga-Zapadnog Pomorja i Baltičkog mora, a treći iznad saveznih pokrajine Bavarska i Baden-Württemberg. Tokom zatvaranja, ta se područja moraju obilaziti. S obzirom da se u Njemačkoj dnevno obavi oko 8.000 civilnih letova, posljedice po civilni segment su neminovne.

Georgia National Guard Airmen, from the 165th Security Forces Squadron, conducted air base ground defense and security...

Posted by The National Guard on Monday, May 22, 2023

Kašnjenja nisu isključena

Savezno ministarstvo saobraćaja je saopćilo kako trenutno razgovara sa saveznim pokrajinama kako bi se dopuštena vremena polijetanja i slijetanja u te dvije sedmice pomicala po potrebi. Kako je rečeno, želi se izbjeći da se letovi koji kasne moraju prebaciti na nepredviđene aerodrome što bi u nevolje dovelo velik broj putnika. Neke savezne pokrajine su već najavile kako će izdati dozvolu i noćnog slijetanja i polijetanja.

Matthias von Randow, generalni direktor u Saveznoj udruzi njemačkog zračnog saobraćaja, rekao je da se od proljeća vode intenzivni razgovori. "Nadam se niti jedan let neć biti otkazan. Ali kašnjenja su moguća", zaključuje von Randow.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije