Susjeda porodice Koste K. o masakru: 'Krasni ljudi. Ali znala sam mu oca pitati - Zašto, Vlado?''

Radiosarajevo.ba
Susjeda porodice Koste K. o masakru: 'Krasni ljudi. Ali znala sam mu oca pitati - Zašto, Vlado?''
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Masakr u Beogradu

Na ulaznim vratima zgrade u beogradskom naselju Vračar na adresi Kraljice Natalije, u kojoj s porodice živi dječak Kosta K,. stoji natpis jedne porodice s petog sprata upućen novinarima. Pripadnicima sedme sile poručuju kako nemaju komentar osim da svima izražavaju saučešće.

Stan u kojem živi porodica dječaka ubice nalazi se na trećem spratu. Adresa je udaljena svega 500-njak metara od osnovne škole gdje se u srijedu u jutarnjim satima dogodio krvavi pohod 13-godišnjeg Koste u kojem je živote izgubilo osmero djece i zaštitar.

Na vratima stana dječakove porodice zalijepljene su tri sličice iz animiranih filmova i pločica s prezimenom.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Ništa ne daje naslutiti kako je upravo iza tih vrata dječak posljednjih mjesec dana kovao svoj pakleni plan i da je upravo s tog mjesta izašao s oružjem i papirom s imenima vršnjaka koje želi likvidirati.

U stanu je, prema pričama susjeda, sada samo porodicčna prijateljica. Majka i dječakova 10-godišnja sestra odvedene su na sigurnu lokaciju, otac je još uvijek u pritvoru, dok se Kosta nalazi na klinici za neuropsihijatriju.

Prva susjeda porodice K., koja je s njima išla na ljetovanja, a Kostu voli kao vlastito dijete, gospođa Olivera Leskovac Rojnik, primila je ekipu Slobodne Dalmacije u svoj stan.

"Kad sam jučer čula što se dogodilo nije mi ni na kraj pameti bilo, ma ni u najcrnjim mislima, da se ovo dogodilo jednoj finoj porodici. Zove me susjeda, plače, vrišti. Kaže to što si sada čula Kosta je napravio. Bila sam u pidžami, nisam imala snage niti da navučem trenerku i odem tamo do njih", prisjeća se Olivera kojoj unuk ide u istu školu u kojoj se dogodio krvavi masakr.

"Razboljela sam se od tuge i jada. Kostu znam od rođenja. Ma da ga vidite, zgodan je, visok, lijep dečko, pametan, odličan učenik. Natprosječan je u svakom pogledu, na svim školskim natjecanjima je pobjeđivao. Igrao je i košarku. Bio je pomalo šutljiv, ali ni njegovi roditelji nisu ljudi od puno riječi.Znala sam pitati njegovog oca znajući da idu u tu streljanu: ‘Vlado, pa zar vam nije dosta rata, zašto to oružje imate?‘"

U nastavku je govorila o roditeljima Koste K., te je naglasila da su krasni, fini i skromni ljud.

"Tata je liječnik, radiolog, jedan od naših najpoznatijih doktora, mama je profesorica, predaje biologiju na fakultetu. Zajedno su nam se družila djeca. Ma ništa nije ukazivalo na to da se može dogoditi ovakva tragedija. Ko je tu sad kriv? Možda otac što ga je vodio tamo u tu streljanu i navukao na to? - pita se Olivera.

Sumnja da će se porodica ikad više vratiti na ovu adresu.

"Nisam sigurna. Ali što se tiče nas stanara oni se mogu sutra vratiti. Mi bismo svi bili uz njih. I uz Kostu."

Cijeli razgovor s gospođom Oliverom, kao i komentare ostalih susjeda, možete pročitati ovdje.

Podsjetimo, maloljetnik, 14-godišnji učenik Kosta K., izvršio je 3. maja krvavi napad na školu Vladislava Ribnikara u Beogradu, koju je i sam pohađao, a u nezapamćenom masakru poginulo je, prema posljednjim informacijama, devet osoba. Ubijen je zaštitar škole i osmero učenika, dok je više osoba, među kojima je i nastavnica historije, povrijeđeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije