Sud u Osijeku oslobodio grobare koji su krali nakit sa mrtvih osoba

0
Radiosarajevo.ba
Sud u Osijeku oslobodio grobare koji su krali nakit sa mrtvih osoba
Foto: EPA / Neobično suđenje u Hrvatskoj

Opštinski sud u Osijeku je nakon trećeg suđenja izrekao nepravomoćnu presudu grobarima i nosačima firme "Ukop" iz Osijeka koji su optuženi da su tokom 20 godina, od 1993. do 2013., s mrtvih tijela iz grobnica krali nakit, satove...

Radi se o još jednoj nepravomoćnoj presudi. Sudija Ivan Sajter oslobodio je krivice grobare Dejana Vujića, Branislava Raškovića, Romana Rusana, Vladimira Šaulića, Sanela Drakčića i Zorana Martića. Nosačima Ivici Dizdaru, Željku Arlaviju i Ivici Ećimoviću se optužbe odbijaju zbog zastare, piše Index.

Optužena trinaestorica teretila su se zbog krađe zlatnih zuba, nakita i satova iz grobova i s tijela pokojnika na osječkim grobljima. Pronađeni satovi te zlatni zubi i navlake koje su skidali s pokojnika prodani su na javnoj aukciji.

Sramotno: Devastirana nekropola stećaka Koritnik u Brezi

Sramotno: Devastirana nekropola stećaka Koritnik u Brezi

"Za vrijednosti za koje se zna odakle su uzete, vlasnici su pokojnikovi nasljednici. S obzirom na to da su se sudije dvoumile oko toga, i to je pravno pitanje, nema razumnog razloga da bi to trebali znati vi koji ste relativno neškolovani i nemate pravna znanja. Zakon o vlasništvu je veliki zakon. Stvar je u tome da se djelo može počiniti samo s namjerom, zato ste svi bili oslobođeni", rekao je sudija.

Prva je presuda bila 2017. i osuđeni su na ukupno 19 godina zatvora. Nakon žalbi je suđenje vraćeno na početak i oslobođeni su krivnje. Prošle godine Županijski je sud opet vratio predmet na suđenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije