Stručnjaci tvrde: 'Poplave su prirodna pojava, nema savršene odbrane. Ko je kriv? Svi!'

1
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci tvrde: 'Poplave su prirodna pojava, nema savršene odbrane. Ko je kriv? Svi!'
Foto: Facebook / Poplave i u Hrvatskoj

Jesmo li, i koliko spremni za ovako česte poplave? Stručnjaci kažu da nema savršene odbrane. Poplave su prirodna pojava, koje će sad često biti i ljeti, a ne samo više u proljeće i na jesen. Svi smo pomalo krivi za to.

"Rast vodostaja je prirodna pojava, sad ekstremnija nego prije, i možemo ju vezati uz klimatske promjene. Hoće li se i u budućnosti istim ritmom to ponavljati, nemoguće je predvidjeti.

Što se tiče sistema odbrane od poplava, pamtim izjavu jednog stručnjaka koji je davno rekao da postoje dvije vrste nasipa - oni preko kojih se voda prelila, i oni kojima se to još nije dogodilo", kaže prof.dr.sc. Neven Kuspilić, profesor hidrotehnike s Građevinskog fakulteta u Zagrebu, stručnjak za sisteme odbrana od poplava. Poplave, drugim riječima, ne možemo izbjeći, kaže.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

"Možemo se, i trebamo, međutim, prilagođavati tim, novim hidrološkim prilikama. Baš onako kako će svako od nas, ilustrativno, preurediti stan ako mora, tako se mijenjati moraju i hidrološka rješenja. Ne postoje trajna rješenja", napominje stručnjak.

"Jedan je američki hidrolog davno rekao da su poplave božje djelo, ali su štete od poplava djelo čovjeka. Drugim riječima, i to ne smijemo smetnuti s uma - poplave su prirodni fenomen, prirodna stanja rijeka u proljeće i jesen, sad, nažalost i ljeti.

Jednostavno, u koritima imamo višak vode", kaže biolog Goran Šafarek, ko-voditelj projekta Rijeke Hrvatske. Puno se, dodaje, može napraviti, ali konačnog rješenja nema, ono ne postoji. Kao što ne postoji ni samo jedan krivac za klimatske promjene, jer krivci smo svi pomalo, zaključuje, pišu 24sata

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije