Nevrijeme u Hrvatskoj: Pogledajte dramatične snimke, Sava se na nekim mjestima izlila iz korita

0
Radiosarajevo.ba
Nevrijeme u Hrvatskoj: Pogledajte dramatične snimke, Sava se na nekim mjestima izlila iz korita
Foto: Facebook / Nabujala sava kod ‘Hendrixovog mosta‘ u Zagrebu

Hrvatske vode donijele su rješenja o uspostavi vanrednih mjera obrane od poplava na dionicama na Dravi i Kupi, izvijestilo je u subotu ujutro Ravnateljstvo Civilne zaštite.

Riječ je o branjenom području međudržavne rijeke Mura i Drava, za dionicu Drava – d.o. Staro korito HE Formin i na Malom slivu Gorski kotar za dionicu gornjeg toka Kupa.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je danas, 5. augusta u Brdovcu gdje je voda došla do kuća da su cijelu noć operativne službe na terenu i prate situaciju.

Snimak haosa u Skupštini: Brnabić u centru pažnje

Snimak haosa u Skupštini: Brnabić u centru pažnje

Vodostaj raste, situacija je ozbiljna i danas ćemo pratiti količinu vode iz Slovenije i vremenske prognoze jer će dosta ovisiti o tome koliko će kiše padati u Hrvatskoj i Sloveniji. Brdovec je kritična tačka jer tu nema nasipa ni brane, voda je došla do kuća, no već se postavljaju se vreće s pijeskom i učinit će se sve da kuće ne budu ugrožene, poručio je Božinović.

Tokom noći s petka na subotu u Zagrebu je palo dosta kiše, čini se da nasipi nisu popustili, a rijeka Sava izlila se iz korita na nekim dijelovima. Nakon olujnog nevremena koje je poharalo susjednu Sloveniju, vodni val stigao je i do Hrvatske, a protok Save je izuzetno velik.

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je u petak da je u 21 sat aktiviran oteretni kanal Sava - Odra radi snižavanja vodostaja rijeke Save.

Upozorenje iz Hrvatske: Sprema se snažno nevrijeme, evo gdje će i kada pasti najviše kiše

Upozorenje iz Hrvatske: Sprema se snažno nevrijeme, evo gdje će i kada pasti najviše kiše

Ravnateljstvo je ranije u petak saopćilo da će zbog aktivacije oteretnog kanala Sava – Odra biti zatvorene sve ceste koje prelaze preko njega. Zbog najavljenog nevremena i obilnih kiša sve operativne snage i sudionici sustava Civilne zaštite bili su stavljeni u visoku pripravnost.

Mještani s područja Brdovca kod Zaprešića, općine koja nema sustav obrane od poplave, dobili su u petak prvo upozorenje Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) zbog opasnosti od poplavljivanja na području općine uz rijeku Savu. Iako je MUP u četvrtak najavilo da će SRUUK krenuti u pogon u petak u ponoć, na Facebook stranicama "Naš Brdovec" u petak navečer objavljeno je da im je SRUUK poslao poruku, piše Jutarnji.

U poruci stoji kako postoji mogućnost poplavljivanja nižih područja općine uz Savu te da mještani pune vreće s pijeskom od petka u 16 sati. Poruka sadržava i poveznicu koja vodi do internetske stranice Ravnateljstva civilne zaštite s uputama za ponašanje u slučaju poplave. "Konačno je proradila ta SMS dojava", glasio je jedan od komentara.

#Sava - #Zagreb 04.08.23 - polako izlazi iz korita.

Posted by Miroslav Vajdić Photo on Friday, August 4, 2023

Na Facebooku se dijele i fotografije nabujale Save kod Hendrixovog mosta u Zagrebu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije