Hrvatska: Sava ubrzano raste zbog padavina u Sloveniji, u Zagrebu moguće urbane poplave

1
Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Sava ubrzano raste zbog padavina u Sloveniji, u Zagrebu moguće urbane poplave
Foto: Bhmeteo.ba / Oluja u Zagrebu/Ilustracija

U Zagreb će u večernjim satima u petak, 4. augusta, pasti malo manje od prosječne količine kiše za cijeli mjesec august.

"Glavnina kiše na zagrebačkom području očekuje se navečer i u noći na subotu. Lokalno može pasti od 20 do 70 litara kiše po kvadratnom metru, uz jači pljusak moguće i dvadesetak litara u kratkom vremenu. Prosječna sedmična količina oborine za početak augusta u Zagrebu je 17 litara po kvadratnom metru, a srednja mjesečna količina padavina je 86 litara po kvadratnom metru", izjavili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske (DHMZ).

S obzirom da to da je enormna količina padalina već potopila mnoga mjesta u Sloveniji, stručnjaci su odgovorili da li očekuju poplave na širem zagrebačkom području, prenosi Jutarnji.

Na aerodromu u Sarajevu oduzeta veća količina neprijavljenog novca u ličnom prtljagu

Na aerodromu u Sarajevu oduzeta veća količina neprijavljenog novca u ličnom prtljagu

"U dijelovima grada Zagreba gdje će biti obilna i intenzivna količina padavina popratno je moguća pojava urbanih poplava, a u neposrednoj okolici će brzo i bujično rasti gradski potoci, Bregana, Gradna, Sutla, Krapina. Rijeka Sava na ulazu u Hrvatsku brzo raste zbog obilne padavine uzvodno u Sloveniji te bi vrhunac kroz Zagreb trebao proći kasno večeras odnosno noćas unutar mjera odbrane od poplava", poručili su iz DHMZ-a.

Građanima savjetuju da prate informativne emisije i naglašavaju da je Ravnateljstvo civilne zaštite izdalo korisne informacije (letak i brošuru) vezano uz poplave te grmljavine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije