Upozorenje iz Hrvatske: Sprema se snažno nevrijeme, evo gdje će i kada pasti najviše kiše

0
Radiosarajevo.ba
Upozorenje iz Hrvatske: Sprema se snažno nevrijeme, evo gdje će i kada pasti najviše kiše
Foto: Anadolija / Ilustracija / Hrvatska

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske u četvrtak, 3. agusta, objavio je posebno saopćenje u kojem upozoravaju na novu "izraženu promjenu vremena" koja će zahvatiti gotovo cijelu zemlju.

"U petak, (4. augusta 2023.) preko Hrvatske će se premjestiti plitka ciklona i frontalni poremećaji s kojima će na zagrijanu podlogu doći veća količina vlažnog i hladnijeg zraka. Izražena dolina u polju geopotencijala približava se iz zapadne Europe preko Slovenije prema Hrvatskoj.

U prvom dijelu petka naši će krajevi biti na prednjoj strani termobaričke doline. Krajem petka i u noći na subotu (5. kolovoza 2023.) doći će do formiranja visinske ciklone uz stvaranje hladne kaplje. Os doline uz visinsku ciklonu će se tijekom subote premještati preko Hrvatske. Po visini će od petka iznad naših krajeva biti prisutna i mlazna struja, koja će intenzificirati procese u nižim slojevima atmosfere", naveli su iz DHMZ-a Hrvatske.

U Federaciji Bosne i Hercegovine porast broja turista u odnosu na prošlu godinu

U Federaciji Bosne i Hercegovine porast broja turista u odnosu na prošlu godinu

Meteorolozi upozoravaju da se u petak očekuje jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom koje će već u noći i ujutro zahvatiti sjeverni Jadran, a od sredine dana će se postupno proširiti i na veći dio zemlje. Navode i da je velika vjerojatnost grmljavinskog nevremena praćenog jakim i olujnim vjetrom, ponegdje i tučom.

"Obilnih oborina (mjestimice između 50 i 100 mm, a lokalno i više) bit će ponajprije u sjeverozapadnim i zapadnim krajevima te na sjevernom Jadranu, a krajem dana i u noći na subotu i u Dalmaciji, a lokalno moguće i na istoku zemlje. Vjetar će u unutrašnjosti, uz izraženije pljuskove, biti jak i olujan sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo, na sjevernom dijelu od sredine dana u okretanju na sjeverozapadnjak. Bit će vrlo toplo i vruće", kažu iz DHMZ Hrvatske.

Preporuka je sve aktivnosti na otvorenom prilagoditi vremenskim prilikama te svakodnevno pratiti vremenske prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave.

"Nestabilno i oborinama bogato razdoblje na području Austrije, Slovenije, zapadne, središnje i sjeverne Hrvatske tj. na slivovima Mure, Drave i Save traje već neko vrijeme", dodali su iz DHMZ-a Hrvatske.

Slično vrijeme kao u Hrvatskoj najavili su i meteorolozi iz Bosne i Hercegovine.

"U petak, 4. augusta, očekuje se postepeno jače naoblačenje sa zapada koje će usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu. Sredinom dana padavine se prvo očekuju na području Krajine i proširit će se na dio sjeverne i centralne Bosne. Glavnina padavina u cijeloj zemlji je tokom noći na subotu. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevenog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 35°C, na području Krajine do 28°C. 

U subotu, 5. augusta., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab, u Bosni sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 23°C, na jugu zemlje do 26°C. 

U nedjelju, 6. augusta, djelomično vedro i nestabilno sa lokalnim pljuskovima u Bosni. U Hercegovini padavine se očekuju u večernjim satima. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26°C, na jugu zemlje do 29°C. 

U ponedjeljak, 7. augusta, u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i nestabilno sa kišom i pljuskovima. Glavnina padavina je prije podne. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 26°C", naveli su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije