Stravičan požar hara Slovenijom, evakuacije u toku: 'Bježite, zar želite izgorjeti'

0
Radiosarajevo.ba
Stravičan požar hara Slovenijom, evakuacije u toku: 'Bježite, zar želite izgorjeti'
Foto: Twitter / Požar u Sloveniji

I dok se mislilo da je u noći s četvrtka na petak veliki požar na Krasu u Sloveniji barem malo stavljen pod kontrolu, petak je pokazao kako ni hiljadu vatrogasaca ne može stati na kraj vatrenoj stihiji koja nikad nije ovoliko harala Slovenijom.

Pravi haos vladao je na Krasu gdje bi jedan požar tek bio ugašen, drugi bi počeo. Vatrogasci nisu ni znali gdje da počnu gasiti, piše Jutarnji list.

"Ne sjećam se kada je bilo ovako. Ovome se ne vidi kraj. Ne vjerujem da će se požar ugasiti do neke prve kiše. To gori već danima i svaki dan izbije negdje drugdje. Nas su već evakuirali i vratili smo se kućama, ali opasnost još nije prošla, ispričala nam je Branka Marušić iz Sela na Krasu gdje je prije tri dana vatra došla do njezine kuće. Ušla je u dvorište njezina susjeda.

SDA: 'Trojka očigledno stoji iza gašenja FTV-a, to je nedopustivo'

SDA: 'Trojka očigledno stoji iza gašenja FTV-a, to je nedopustivo'

Dramatično u Sloveniji: 500 vatrogasaca tokom noći gasilo požar

Dramatično u Sloveniji: 500 vatrogasaca tokom noći gasilo požar

"Kada vidite plamen visok pet metara iznad vas nije vam svejedno. Ne mogu vam opisati taj osjećaj. Osjetite takvu nemoć pred onim što je pred vama. Hvala bogu da su vatrogasci tako dobro organizirani i da su nam pomogli obraniti selo", veli mještanka ovog mjesta sa 150 stanovnika. Ona i njezin suprug Rado bili su kod kuće kada je plamen zahvatio šumu ispod njihove kuće.

"U srijedu su nas evakuirali, ali dio ljudi ostao je kod kuće da pomogne vatrogascima. To se tako brzo širilo, da jednostavno nisi mogao pratiti. Do naše kuće od šume udaljene nekih 500 metara stigla je za par minuta, priča dalje Rado.

Danas im je malo lakše iako se boje požara koji bukti samo par kilometara dalje. A u Hudom Lugu, samo par kilometara dalje do kuda se stiže uskom lokalnom cestom s čije obje strane je sve izgorjelo, mještani čekaju vatrogasce. 

Požar još nije došao do mjesta, ali je policija naložila evakuaciju. Mještani polako odlaze.

"Nemamo vremena, moramo ići", kazali su zabrinuti mještani. Cijelo je područje bez struje.

Nažalost, stanje se na Krasu ni u popodnevnim satima ne smiruje te je naložena evakuacija mjesta Opatije Selo, Hudi Loga i Nove vasi.

"Ko ste vi? Što tu radite? Bježite novinari. Šta želite izgorjeti?", vikali su slovenski policajci na požarištu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije