Stjepan Mesić: BiH je prva domovina bosanskohercegovačkim Hrvatima

Radiosarajevo.ba
Stjepan Mesić: BiH je prva domovina bosanskohercegovačkim Hrvatima
FOTO: Fena / Stjepan Mesić

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je, reagujući na izajvu predsjednice Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je rekla da Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu manjina, već da je BiH njihova druga domovina, rekao da ne misli da je Hrvatima u Bosni i Hercegovini ta zemlja druga domovina.

Mesić je u komentaru za novinsku agenciju Patria izjavio da je BiH prva domovina bh. Hrvata, a Sarajevo njihov glavni grad.

"Uvijek sam polazio od toga da je Hrvatima u BiH njihova domovina Bosna i Hercegovina, da sa druga dva naroda moraju koordinirati i kreirati zakonsku regulativu, a Hrvatska mora pomoći kako svim Hrvatima izvan domovine tako i ovima u BiH", rekao je Mesić za Patriju.

Bivši predsjednik Hrvatske ističe kako takav stav, kada je riječ o odnosu prema BiH, očekuje i od Srbije.

"Iz Srbije govore: 'Mi smo za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, ali u svemu podržavamo Milorad Dodika', a Milorad Dodik ne priznaje Bosnu i Hercegovinu. Pa, koja je politika Beograda?“, rekao je Mesić.

Mesić smatra i to da ko imalo razumije prilike na jugoistoku Evrope, a i u Evropi, mora znati, kako kaže, da je arhitektura Evrope završena, i da nema promjena granica, te da u tom smislu moraju biti definirane i politike u zemljama na jugoistoku Evrope.

Ranije danas Grabar-Kitarović održala je predavanje studentima u Mostaru na temu "Hrvatska podrška briselskom putu država jugoistočne Evrope", a večeras će se sastati i sa članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

"BiH je specifična država, nastala u specifičnim okolnostima... Da nije bilo tog zajedničkog hrvatsko-bošnjačkog prijateljstva, temeljem međudržavnog ugovora, nikada se tako brzo ne bi stekli uvjeti za Dejtonski sporazum“, izjavila je hrvatska predsjednica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije