Jevrejska zajednica BiH Zlatka Hasanbegovića proglasila nepoželjnom osobom

Radiosarajevo.ba
Jevrejska zajednica BiH Zlatka Hasanbegovića proglasila nepoželjnom osobom
Foto: Arhiv / Zlatko Hasanbegović

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović nepoželjna je osoba u jevrejsko zajednici u Bosni i Hercegovini zbog svog odnosa prema ustaškom režimu i stoga je opozvan poziv za njegovo učestovanje u ceremoniji dodjele postumnog priznanja njegovom djedu Sabriji Prohiću .

Ovo je zajedničko stajalište Jevrejske općine Sarajevo, ambasade Izraela za BiH i porodice Prohić, prenosi Hina..

Ambasada Izraela, Jevrejska općina u Sarajevu i porodica Prohić poništavaju poziv dostavljen gospodinu Zlatku Hasanbegoviću za ceremoniju, stoji u izjavi koja je medijima dostavljena iz izraelske ambasade za BiH sa sjedištem u Tirani a potpisuje je ambasador Boaz Rodkin.

Kako je pojašnjeno, predstavnik porodice Prohić koji bi trebao preuzeti priznanje što ga država Izrael dodjeljuje osobama zaslužnim za spašavanje Jevreja tokom holokausta smatrao je obveznim pozvati sve potomke pokojnog Sabrije Prohića, kojemu je dodijeljen počasni naslov, uključujući Zlatka Hasanbegovića.

 No učinio je to, kako se ističe, "na žalost ne znajući da je Hasanbegović persona non-grata u Jevrejskoj općini" zbog nastojanja, kako tvrdi, da "relativizira i veliča ustaški režim odgovoran za klanje i istrjebljenje Jevreja tokom Drugog svjetskog rata" .

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije