Zatočeništvo u Italiji: Hanefija Prijić Paraga uskoro na slobodi

Radiosarajevo.ba
Zatočeništvo u Italiji: Hanefija Prijić Paraga uskoro na slobodi
0 / Hanefija Prijić Paraga
Hanefija Prijić Paraga, bivši komandant Trećeg bataljona 317. slavne brdske brigade Armije BiH iz Gornjeg Vakufa tokom ljeta ove mogao bi se konačno naći na slobodi.

Informaciju je prethodnih dana na društvenim mrežama objavila Prijićeva sestra Halida, koja živi u Njemačkoj, ali ona nije bila zvanično potvrđena. Prijićev sin Haris zasad ne želi da daje izjave.

Piše: Faruk Vele

 U međuvremenu italijanski mediji su prenijeli informaciju da je Vrhovni sud Italije u Rimu potvrdio presudu Apelacionog suda u Breši iz septembra prošle godine koji je Prijićevu kaznu smanjio sa doživotne na 20 godina zatvora.

 S obzirom da je sud potvrdio da će mu u kaznu biti uračunato vrijeme koje je proveo u zatvoru u Zenici, te pritvorima u Njemačkoj i Italiji, on će, kako prenose italijanski mediji, tokom ljeta biti pušten na slobodu.

 "To znači da će moj klijent uskoro biti slobodan. Vrijeme izlaska ne zavisi od mene, već od zatvorskih procedura", kazao je italijanskim medijima  advokat Chantal Frigerio.

 Da bi Prijić bio pušten mora biti obavljeno saslušanje i pred odgovarajućim tijelima u Italiji, pa njegov advokat tvrdi „da je još rano za puštanje“, ali da će se to vrlo uskoro desiti.

Podsjetimo, početkom marta 2017. godine Prijić je osuđen na doživotni zatvor zbog komandne odgovornosti za ubistvo italijanskih humanitaraca u maju 1993. godine na planini Radovan, iako je u BiH odležao kaznu od 13,4 godine zatvora. Inače, ovaj Gornjovakufljanin jedina je osoba, učesnik ratova u bivšoj Jugoslaviji, a vjerovatno i šire, kojem se dva puta sudilo za isto djelo.

Prijić je uhapšen u oktobru 2015. godine, gdje je bio u pritvoru do izručenja Italiji. Porodica je očekivala da će on biti pušten još u proljeće ove godine, no stvar se iskomplcirala. Naime, mada je talijanski tužilac najavio da se neće žaliti na presudu kojom je ukinuta doživotna robija za ovog bh. državljanina, jer su i u Italiji svjesni da je Prijić već izdržao dugogodišnju kaznu, pod pritiskom javnosti, on je to, ipak, učinio. Proces nastavio sve do presude Vrhovnog suda Italije koja je ovih dana i saopćena, a Hanefija je bio iza rešetaka.

Moždani udar i smrt oca

 "Ne bi trebalo biti razloga da se poriču slobode onima koji su već služili više nego što bi trebali", rekao je Frigerio.

moreni-paraga_ev-770x370.jpg - undefined

Prijić i ubijeni Moreno (Foto: oglioponews.it): moreni-paraga_ev-770x370.jpg

Podsjetimo, Prijić je prvi put uhapšen sedam i po godina nakon tragičnih događaja kod Gornjeg Vakufa-Uskoplja, 6. oktobra 2000., a prvostepena presuda mu je izrečena 28. juna 2001. godine.

Osuđen je U Travniku na 15 godina robije zbog komandne. Pušten je na slobodu 6. juna 2013. godine na osnovu rješenja Komisije za privremeni otpust. Međutim,Italija nikada nije povukla potjernicu.

Zbog toga je izenada uhapšen 2015. u Dortmundnu u Njemačkoj prilikom posjete sestri. Nakon hapšenja doživio je moždani udar, a u međuvremenu je u Gornjem Vakufu-Uskoplju iznenada umro njegov otac, potresen ponovnim hapšenjem sina. Tokom boravka u italijanskom zatvoru, primao je prijetnje italijanskih kriminalaca.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije