Bodo Weber: Delegacija EU spriječila privatizaciju BH Telecoma

Radiosarajevo.ba
Bodo Weber: Delegacija EU spriječila privatizaciju BH Telecoma

Nakon što je ovih dana najavljeno da će krajem maja definitivno započeti due diligence, odnosno dubinska analiza BH Telecoma, što je poznati uvjet Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Federaciji BiH za dobijanje kreditnih sredstava, ponovo su u javnosti pokrenute priče o mogućoj privatizaciji vodeće kompanije u našoj zemlji. 

Piše: Faruk Vele

Due diligence podrazumijeva analizu stanja u preduzeću od stranih konsultanata. Ovo je izborna godina pa je tema privatizacije, a posebno "zlatne koke", kompanije BH Telecoma izuzetno osjetljiva.

Iz BH Telecoma su jasno naglasili da se predstojeća dubinska analiza kompanije ne radi s ciljem privatizacije, već "unaprjeđenja poslovanja", te da "potencijalni kupac BH Telecoma ne postoji".

 Bodo Weber - undefined

Bodo Weber

I Vlada Federacije BiH odlučno negira privatizaciju. Međutim, njemački politički analitičar i viši saradnik Centra za politiku demokratizacije Bodo Weber u nedavno objavljenoj analizi Propadajuća inicijativa EU u BiH – Agenda reformi i izvještaj o praćenju Upitnika je ukazao da su privatizacijski planovi za BH Telecom definitivno postojali, ali da je plan IFIS-a (EBRD, IMF) i premijera Fadila Novalića "ubijen".

Weber je za Radiosarajevo.ba to i potvrdio.

"Po ovome što sam mogao rekonstruisati iz mnoštva izvora, dogovarali su se bili IFIS (EBRD, IMF) i premijer FBiH Fadil Novalić, koji je u tom trenutku, proljeće 2017. godine, bio spreman uložiti svoju političku karijeru za taj važan reformski korak. Da li bi ga politički vrh SDA na kraju pustio, to ne znam, a i sumnjam, jer zna se ko kontroliše to javno preduzeće, u kome je, po procjeni stranih stručnjaka, zaposleno trostruko više ljudi nego što bi bilo potrebno", kaže Weber.

Međutim, usprotivio se, kao i mnogočemu drugom, Dragan Čović, lider HDZ BiH.

"Protivio se koalicijski partner iz HDZ-a, jer su se bojali da će, ako dođe to privatizacije BH Telecoma, rasti pritisak da se i njihov HT Mostar mora privatizovati. Pa je EU Delegacija u Sarajevu intervenisala i spriječila privatizacijski poduhvat. Htjeli su spriječiti koalicijsku krizu, a zbog kraha tadašnjeg ponovnog pokušaja da se gura Zakon o akcizama kroz Parlament BiH. A ishod je poznat – ispali su izigrani, jer niti je privatizovan BH Telecom, niti je tada uspjelo usvajanje akciza", zaključio je Weber u razgovoru za Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije