DF o odlasku članova iz SBK-a: Mi ćemo opstati i ostati pri svojim stavovima

Radiosarajevo.ba
DF o odlasku članova iz SBK-a: Mi ćemo opstati i ostati pri svojim stavovima
Foto: Arhiv / Demokratska fronta
"Prelazak članova Demokratske fronte u Socijaldemokratsku partiju (SDP) BiH, na području Srednjobosanskog kantona je pompezno najavljen, ali mi ćemo opstati", poručuju čelnici DF-a nakon današnje press konferencije SDP-a BiH.

Kako smo već ranije objavili, SDP BiH u Sarajevu predstavio je više od 30 novih članova koji su iz DF-a prešli u njihove redove, a kako je navedeno na njihovom zvaničnom predstavljanju, riječ je o članovima stranke koji su obnašali značajne funkcije.

"Možda bi ovo što ćemo reći na početku, bilo primjerenije kraju ovog saopćenja, a u vezi sa napuštanjem Demokratske fronte od nekih naših funkcionera i članova iz SBK, te njihov pompezno najavljen i obavljen prelazak u SDP: Demokratska fronta će opstati, ostati principijelna svim svojim stavovima, i kada je u pitanju budućnost zemlje i kada je u pitanju borba za radničko, ljudsko i građansko dostojanstvo. To potvrđuje i sve veći broj građana koji nam se pridružuju a o čemu se ne "talasa“.

I drugo: Naš predsjednik Željko Komšić ostaće kandidat za člana Predsjedništva BiH, taj certifikat ne tražimo ni od jedne političke ili interesne grupe, taj certifikat tražimo i dobićemo od naroda i građana ove zemlje u oktobru", ističu iz DF-a.

Dodali su i kako je "očito da SDP i u ovom slučaju sve očiglednije ide na rušenje i gašenje DF-a", a to povezuju s navodnom željom da kandidatura lidera DF-a Željka Komšića za Predsjedništvo BiH.

"Demokratska fronta nema namjeru, pored istinskih ideoloških protivnika i protivnika cjelovitosti ove zemlje, ulaziti i u kakvu polemiku i sukob sa kolegama iz SDP-a, nadajući se da će i u toj partiji sazrijeti spoznaja ko je kome stvarni protivnik a ko saveznik, ukoliko su nam ciljevi isti, a mi smo do sada bili uvjereni da jesu.

Što se tiče naših dojučerašnjih kolega iz SBK koji su napustili DF, treba reći samo dvije stvari:

Prva je da su "nesporazumi“ krenuli kada je obavljena reevidencija članstva i kada se ustanovilo da je broj članova u pojedinim opštinskim organizacijama preuveličan, dakle, falsificiran, a razlog tome može se naći i u pretenzijama da se što više mjesta dobije u Kantonalnom odboru, a time i pojača uticaj na buduće formiranje izbornih lista.

Drugi, ne ulazimo u to šta je svakome od njih pojedinačno obećano, ali je očigledno da je njihova procjena bila da svoje ambicije (koliko su realne, ne ulazimo u to) nisu vidjeli u ovoj stranci, nego u SDP-u. To je bio njihov izbor, a realna slika svega što smo uradili ipak će se i jedino pokazati u oktobru, na opštim izborima. Narod odlučuje", zaključuju iz DF-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije