Čović nakon sastanka s Dodikom otkrio šta mu je plan B

Radiosarajevo.ba
Čović nakon sastanka s Dodikom otkrio šta mu je plan B
hms.ba / Čović i Dodik
U Mostaru su se večeras sastali Dragan Čović i Milorad Dodik, a na sastanku su potvrdili partnerstvo HDZ-a BiH i SNSD-a.

Cilj nam je nakon izbora što prije formirati vlast, rekao je večeras u Mostaru, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović nakon susreta s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

„Obzirom da se Izborni zakon nije izmijenio, mi se moramo dalje organizirati tako da izbore apsolutno dobijemo i u miru čekamo provedbu rezultata. Cilj nam je nakon izbora što prije formirati vlast“, rekao je Čović.

Susret dvojice predsjednika održan je  Uredu hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru, a Čović je otkrio i šta je izborni „plan B“ HDZ-a BiH.

Mi imamo plan i A i B i C. Da smo osigurali legitimno predstavljanje kroz izborni zakon, onda bismo mnogo ležernije išli u kampanju i koalicije bi drugačije izgledale. Kroz taj plan B mi sada moramo praviti drugačije koalicije. Riječ je o drugačijem pristupu u kampanji i uvjeren sam da ćemo uvjerljivo pobijediti na izborima“, rekao je Čović.

Dodik je, pak, ustvrdio kako nakon raspisivanja izbora izmjene Izbornog zakona više ne dolaze u obzir, ali i da podržava načelo legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

„Mnogo je energije potrošeno na priče o Sejdić-Finci i o Izbornom zakonu. Žalim što se to nije uspjelo riješiti. Ignoriranje realnosti očito je i dalje na sceni u BiH. Apsolutno podržavam princip da svaki narod bira svoje političke predstavnike. BiH može biti stabilna ukoliko je to tako, a ako je drugačije onda to unosi nemire i može značajno usložiti međunacionalne odnose. Zbog toga svaki narod treba moći izvan svake sumnje izabrati svoje političke predstavnike. Tu ne smije biti špekulacija“, precizirao je Dodik te dodao kako su „izbori raspisani i više nema mogućnosti da se Izborni zakon mijenja“.

„Mi se sada moramo okrenuti fer i korektnoj kampanji“, rekao je Dodik.

Pored izbornih tema, Čović i Dodik su razgovarali i migrantskoj krizi te dolasku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u BiH.

„Sagledali smo političke prilike u BiH, posebno s aspekta migranata. To će biti još intenzivnije, a BiH za migrante očigledno nije pripremljena. Zato smo tražili da se državne institucije uključe u rješavanje tih problema“, rekao je Čović, prenosi Dnevnik.ba.

Dodik je bio oštriji kazavši kako je stanovnike BiH neko varao kad je riječ o migrantskoj krizi.

„Neko je govorio da je sve u redu i da migranata neće biti, no sada su gradovi po Bosni suočeni s migrantskim valom. Ekonomija i socijalni sistem RS-a to ne može podnijeti i najbolje bi bilo spriječiti dolazak migranata u BiH. Mislim da imamo dovoljno struktura sigurnosti koje mogu osigurati kontrolu granice, samo je potrebno donijeti odluku o tomu“, rekao je Dodik.

RS jest za nadležna za problem migranata, dodao je.

„Jer ako nismo mi nadležni za migrante, otkud onda veleposlanica Cormack na koordinaciji o migrantima. Nisam teoretičar zavjere, ali oni koji dođu u BiH, vrlo teško će odavde igdje otići. Ne mogu se vratiti odakle su došli, ali ne mogu ni ići dalje“, rekao je Dodik.

Također, Dodik se osvrnuo i na dolazak Erdogana u BiH kazavši kako je on veliki državnik ali i da se miješa u unutrašnje stvari BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije