Stipe Mesić otvoreno o Milanovićevoj odluci: 'Šokiran sam. Moram se sada i ja kandidirati'

10
Radiosarajevo.ba
Stipe Mesić otvoreno o Milanovićevoj odluci: 'Šokiran sam. Moram se sada i ja kandidirati'
Foto: Arhiv / Radiosarajevo.ba / Zoran Milanović, Stjepan Mesić

Bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić u posjetu je Azerbejdžanu. Kaže kako ga je vijest da će se Zoran Milanović kandidirati na prarlamentarnim izborima iznenadila, ali i da pozdravlja tu odluku.

"Vi ste šokirani u Hrvatskoj, a ja sam još više u Azerbejdžanu. Mene je ta vijest iznenadila još više od vas. Međutim, kad složimo karte ona je sasvim logična. Jer ako se siluje demokracija, ako se siluje na jedan brutalan način, kao što je bio ovaj izbor Turudića ako ne vrijede pravila demokratskog društva trebalo je na nekakav način reagirati. I predsjednik je izvrsno reagirao. Sada će se stvari i karte presložiti u Hrvatskoj", rekao je bivši predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić za Novi list.

Smatra da je sada opozicija favorit parlamentarnih izbora i dodaje da će se karte presložiti te da sve što je bilo na neki način predvidivo, više nije predvidivo. Ističe kako će se sve mijenjati i da je ovo hrabar potez koji Hrvatsku vraća na demokratski put.

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

"Korupcija je opasna ako se događa kod pojedinaca. To je opasno. Ali nije katastrofalno. Međutim, ako se događa u širem krugu, ako se ide podmićivanjem širokog kruga birača, ma što se događalo, to je jedan nedozvoljeni način na koji se podmićivalo glasačko tijelo. I ja očekujem da će to građani procijeniti o čemu se radi.

Zoran Milanović daje ostavku - na izborima će biti kandidat za premijera Hrvatske?!

Zoran Milanović daje ostavku - na izborima će biti kandidat za premijera Hrvatske?!

Da je to u stvari jedna prevara radi zadržavanja vlasti radi stvaranja jednog modela, ja ne znam kako bih ga nazvao, ali modela premijerske vlasti kancelara, da se pretvara u kancelara. To se očito više nije moglo trpjeti. A birači će odlučiti što je u redu što nije u redu u Hrvatskoj", zaključio je Mesić.

Na pitanje da li je Hrvatska u ustavnoj krizi, kaže da su se sada dogodile nepredvidive stvari, pa nastavlja kako je Ustavni sud poslao očito jednu poruku koja ih vraća u normalu.

"Jer ako nisu došli na inauguraciju, to je pljuska i premijeru i HDZ-u", rekao je Mesić te dodao na kraju u šali da se mora i on sad kandidirati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije