Stigla prva reakcija Moskve na protjerivanje ruskih diplomata iz Zagreba

1
Radiosarajevo.ba
Stigla prva reakcija Moskve na protjerivanje ruskih diplomata iz Zagreba
Foto: generationsnouvelles.net / Marija Zaharova

Nakon što je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u ponedjeljak saopćilo da je Hrvatska odlučila otkazati gostoprimstvo za 18 ruskih diplomata i 6 članova administrativno tehničkog osoblja Ambasade Rusije u Zagrebu, stigla je i prva reakcija iz Moskve.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova dala je za državnu novinsku agenciju TAS kratku izjavu o potezu službenog Zagreba.

"Rusija će primjereno odgovoriti", rekla je na postavljeno pitanje o hrvatskoj odluci.

Konaković poručio ambasadoru Izraela u Srbiji: Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota!

Konaković poručio ambasadoru Izraela u Srbiji: Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota!

Hrvatska je, kao što smo ranije izvijestili, ruskom ambasadoru u Zagrebu Andreju Nesterenku uručila notu kojom obavješćuje Rusiju o smanjenju broja diplomatskog i administrativno-tehničkog osoblja ruskog veleposlanstva u Zagrebu, piše Jutarnji.hr.

Zatraženo je da 18 diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja (ukupno 24 djelatnika) Ambasade Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj napusti Republiku Hrvatsku, navodi se u saopćenju.

"Ambasadi Ruske Federacije u RH izražena je najoštrija osuda brutalne agresije na Ukrajinu i brojnih počinjenih zločina, poziv na hitan prekid vojnih aktivnosti i povlačenje ruskih postrojbi te hitno osiguravanje evakuacijskih puteva stanovništva i dostave humanitarne pomoći. Ruska strana obaviještena je o odluci RH kojom se opseg diplomatskog predstavništva Ruske Federacije u Zagrebu reducira na razinu Ambasada RH u Moskvi te je zatraženo da ukupno 24 djelatnika napusti RH, navodi se u saopćenju MVEP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije