Hrvatska protjerala 18 ruskih diplomata i poručila: Odmah povucite trupe iz Ukrajine!

11
Radiosarajevo.ba
Hrvatska protjerala 18 ruskih diplomata i poručila: Odmah povucite trupe iz Ukrajine!
Foto: EPA-EFE / Gordan Grlić Radman

Hrvatska je protjerala 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja, saopštilo  je u ponedjeljak ministarstvo vanjskih i evropskih poslova susjedne zemlje.

Hrvatska je ruskom ambasadoru Andreju Nesterenku u Hrvatskoj u ponedjeljak uručila notu kojom obavješćuje Rusiju o smanjenju broja diplomatskog i administrativno-tehničkog osoblja ruske ambasade u Zagrebu.

"Zatraženo je da 18 diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja (ukupno 24 djelatnika) Ambasade Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj napusti Republiku Hrvatsku", navodi se u priopćenju.

Ivica Puljić otkriva šta Vučić namjerava uraditi: Zanimljiv odgovor je dobio iz Amerike

Ivica Puljić otkriva šta Vučić namjerava uraditi: Zanimljiv odgovor je dobio iz Amerike

Hrvatska se time pridružila nizu evropskih zemalja - Poljskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Sloveniji i drugima, prenosi Jutarnji.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova je danas još jednom "najoštrije" osudio "brutalnu agresiju na Ukrajinu i brojne počinjene zločine".

"Ruskoj strani ponovljen je poziv na hitan prekid vojnih aktivnosti i povlačenje ruskih jedinica s cijelog teritorija Ukrajine, te hitno osiguravanje evakuacijskih puteva stanovništva i dostave humanitarne pomoći", priopćeno je.

Hrvatska je ujedno zatražila i očekuje da Rusija odgovorne za zločine privede pravdi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije