Kako Rusija zaobilazi medijske blokade: Propaganda u punom zamahu

2
Radiosarajevo.ba
Kako Rusija zaobilazi medijske blokade: Propaganda u punom zamahu
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Nakon izvještaja o zvjerstvima u Buči, ruska propaganda je u punom zamahu. Govori se, između ostalog, o insceniranim slikama.

Do sada su ruski državni emiteri kao što je RT igrali centralnu ulogu u širenju propagande Kremlja na međunarodnom nivou, piše Deutsche Welle.

RT DE – ranije RT Deutsch – razvio se, kako su pokazale analize, u jednog od najvažnijih podstrekača pokreta tzv. „kverdenkera“ tokom pandemije korone.

Sjeverna Koreja testirala super velike bojeve glave za svoj strateški krstareći projektil

Sjeverna Koreja testirala super velike bojeve glave za svoj strateški krstareći projektil

Uskaču zvanični kanali

Međutim, u međuvremenu je zavladala tišina na kanalima preko kojih su do sada RT DE i drugi ruski državni emiteri slali svoje poruke svijetu.

Umjesto toga, nalozi na društvenim mrežama ruskih ambasada razvili su se u važne kanale za distribuciju. Na primjer, nakon što su slike iz Buče izazvale užas međunarodne javnosti, sa raznih naloga na Twiteru ruskog Ministarstva vanjskih poslova širile su se grube tvrdnje o montiranim zločinima. To uključuje, na primjer, Twiter nalog ruske ambasade u Njemačkoj i Facebook nalog ruske ambasade u Slovačkoj.

Konstantin fon Noc zahtijeva konsekvence: operateri velikih platformi morali bi da reaguju isto kao što su reagovali na ciljane lažne izvještaje o COVID-19, napisao je političar njemačkih Zelenih na Twiteru.

Twiter reaguje

Twiter je od tada ograničio domet brojnih naloga ruske vlade. Ovo uključuje zvanične profile ministarstava i ambasada, kao i naloge visoko rangiranih ruskih zvaničnika. Međutim, to je relativno blaga reakcija, jer se ti nalozi više ne preporučuju. Pri tom, postoje očigledna kršenja pravila Twitera.

Na primjer, 10. marta ruska ambasada u Londonu je tvrdila da je bombaški napad na porodilište u ukrajinskom gradu Mariupolju lažiran. Tvrdnja je bila pogrešna. Twiter je kasnije uklonio odgovarajuće tvitove. Istraživanje britanske televizije BBC otkrilo je više dezinformacija koje kruže zvaničnim nalozima ruske vlade. BBC takođe smatra da se radilo o koordinisanim aktivnostima na više naloga, čime se krše pravila Twitera.

Međutim, Rusija i dalje pokušava da širi sadržaj svojih državnih emitera. Postoji više internet adresa preko kojih se emituje sadržaj RT DE. Na primjer u određenim Facebook grupama na velikim platformama poput „mirovnih inicijativa" ili u grupama u kojima su se okupljali „slobodni građani" (Mündige Bürger).

Šifman distribuira RT sadržaje

Bodo Šifman, koji je popularan među onima, koji negiraju postojanje koronavirusa, takođe preuzima sadržaj sa novih RT kanala i distribuira ga preko Telegrama, gdje odgovarajuće izvještaje vide desetine hiljada korisnika.

Šifman je čak jedno vrijeme neprekidno emitovao program RT DE preko Telegrama. Prestao je jer očigledno nije bilo dovoljno interesovanja.

Početkom februara zabranjeno je emitovanje RT DE zbog toga što nisu imali dozvolu za emitovanje. Početkom marta EU je zabranila distribuciju sadržaja RT i Sputnjika unutar Unije „sve dok se ne okonča agresija na Ukrajinu i dok Ruska Federacija i njoj bliski mediji ne prestanu sa aktivnostima dezinformisanja i manipulacije informacijama protiv EU i njenih država članica. "

Rusija je pak zabranila emitovanje Deutsche Welle – a nakon invazije na Ukrajinu drastično ograničila rad nezavisnih medija i društvenih mreža.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije