Šteli povećana kazna za brutalno ubistvo Jasmine Đukić u Mostaru

1
Radiosarajevo.ba
Šteli povećana kazna za brutalno ubistvo Jasmine Đukić u Mostaru
Foto: Arhiv / Vinko Martinović Štela

Zbog ubistva Jasmine Đukić 1996. u Mostaru Vinku Martinoviću zvanom Štela Vrhovni sud Hrvatske povisio je kaznu sa sedam na deset godina zatvora.

Štela, koji je prije četiri godine i to nekoliko minuta prije objave nepravomoćne presude, išetao iz zgrade zagrebačkoga Županijskog suda te uspio pobjeći iz Hrvatske, nalazi se u BiH čije ga državljanstvo štiti od izručenja Hrvatskoj, piše Jutarnji list. 

Nakon četvrtog ponovljenog suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu, Štela je u novembru 2016. nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora. No, za razliku od tri prijašnje presude koje je Vrhovni sud ukidao te vraćao predmet na ponovljeno suđenje, ovaj put je odluka o Martinovićevoj krivnji, 24 godine nakon ubistva Jasmine Đukić, postala pravomoćna. 

Vrhovni sud odbacio je žalbu Martinovićevih advokata koji su tražili da se nepravomoćna presuda ukine te predmet vrati na peto ponovljeno suđenje. No, Vrhovni sud na istoj sjednici usvojio je žalbu zagrebačkoga tužiteljstva te povisio kaznu za tri godine. 

"Vrhovni sud Republike Hrvatske, kao sud drugog stupnja, također smatra da kazna zatvora u trajanju od sedam godina koja mu je izrečena prvostupanjskom presudom nije primjerena svim navedenim otegotnim okolnostima koje je utvrdio sud prvog stupnja jer sve one ukazuju na potrebu izricanja strože društvene osude ovakvom pogibeljnom počinitelju. 

I pored činjenice velikog proteka vremena od počinjenja ovog kaznenog djela, u pitanju je jedno do najtežih kaznenih djela, pri čemu je ubijena posve nedužna osoba, a optuženik je taj koji je organizator cijele operacije i koji ostalim sudionicima naređuje što da rade, pri čemu manifestira doista krajnju brutalnost i bešćutnost", naveo je Vrhovni sud u obrazloženju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije