"Virus se eksplozivno širi u Sloveniji": Imaju 1499 novih slučajeva

0
Hina
"Virus se eksplozivno širi u Sloveniji": Imaju 1499 novih slučajeva
Foto: EPA-EFE / Ljubljana

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1499 novih zaraza koronavirusom, od posljedica Covida-19 umrlo još pet osoba, a broj novih dnevnih zaraza udvostručen je u sedam dana, objavila je u utorak slovenska vlada.

Broj novozaraženih je veći nego prethodni dan kad je bilo 1113 novih infekcija.

S podacima od zadnjih 24 sata, broj potvrđenih zaraza od početka epidemije povećao se na 25579, a broj preminulih na 256.

Slovenska 14-dnevna incidencija zaraza na 100.00 stanovnika sada je trenutno 780.

U bolnicama je trenutno 560 COVID pacijenata, od čega 86 na intenzivnim odjelima, potvrdilo je u utorak ministarstvo zdravstva.

U usporedbi sa stanjem od prije sedam dana broj novozaraženih je udvostručen, što govori o tempu širenja epidemije zbog čega su na snazi policijski sat te načelna zabrana kretanja izvan granica matičnih općina.

Prošlog je ponedjeljka, sa 4326 testiranja, bila potvrđena 801 zaraza. Epidemiolozi govore o "eksplozivnom" širenju virusa u populaciji zbog čega je bilo potrebno zaoštravanje mjera, koje će potrajati najmanje do kraja ove sedmice. Očekuje se da se broj novozaraženih na dnevnoj bazi idućih dana neće bitno smanjivati, a vlada će o mogućem ublažavanju ili zaoštravanju mjera po regijama, ovisno od konkretne epidemiološke situacije, ponovo odlučivati krajem sedmice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije