Stanovnici Zadra u panici: Opasni otpad sa Titovog Galeba nam prijeti

Radiosarajevo.ba
Stanovnici Zadra u panici: Opasni otpad sa Titovog Galeba nam prijeti
PrtScr / Brod Galeb

Danima u Zadru prašinu podiže azbest. Čak 78 tona otpada s Titova Galeba, broda koji je zaštićeno kulturno dobro, pohranjeno je u Zadru. Građani se pitaju - je li u njihovom susjedstvu tempirana ekološka bomba?

Za Dnevnik Nove TV vrata skladišta otvorila je tvrtka koja ga zbrinjava. Iza vrata u vrećama posložen je građevinski materijal koji sadrži azbest.

Miho Zrnić Marinović, prokurator tvrtke Odlagalište sirovina u Zadru, na pitanje novinara koliko je to opasno odgovara:

"Pa, ako nas dva ovako ovdje stojimo, znači da nije opasno. Mislim, opasno je, i postupa se prema njemu kao opasnom. On je u dvije folije. I nema nikakve mogućnost širenja u okoliš".

Tvrdi da je sve po zakonu i da su tek posrednici u poslu. Otpad su preuzeli od jedne riječke tvrtke. No kaže - za 60 dana otpad više neće biti u Zadru.

"A ovo vozimo na razne deponije koji imaju klasifikaciju za primanje azbestnog otpada. Što u Hrvatskoj, što vani", dodaje Zrnić Marinović.

Gdje točno, kaže, u ovom trenutku, ne zna. Navodi da su bile dvije inspekcije i da je nalaz u redu.

Reagirao je i Grad koji odgovore inspekcije još čeka. Robertino Dujela, pročelnik Komunalnog vijeća Grada Zadra kaže da još čekaju odgovore.

"Inzistirat ćemo na točnom i brzom odgovoru tko, što, gdje, kako i dokad", dodaje Dujela.

"Zabrinut sam za svoje dijete, za svoju obitelj, tražim odgovore, odgovor dobiti ne možemo", poručuje gradski vijećnik i stanovnik Sinjoretova Mate Lukić.

Mještani zadarskog Sinjoretova za subotu najavljuju i mirni prosvjed.

"Bojimo se bolesti. Ovdje živi više od 4000 stanovnika. Bojimo se oboljenja djece i nas. Mi dosad nismo uopće znali što su ovdje odlagali. Možda je do sada bilo i gorih otpada i bit će u budućnosti gorih otpada. Mi ne želimo da taj otpad ovdje posluje, ni na koji način", rekao je Tome Stanić iz Inicijative Sinjoretovo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije