Šta se dešava u Hrvatskoj: Podbacile neke od popularnih destinacija

4
Radiosarajevo.ba
Šta se dešava u Hrvatskoj: Podbacile neke od popularnih destinacija
Foto: Dalmacija Danas / Plaža u Hrvatskoj

Baš ovo ljeto predviđaju se turistički rekordi, no Dalmacija je u problemu. 

Makarska, jedna od perjanica dalmatinskog turizma, do polovine juna je imala 25 posto noćenja manje nego lani, a cijene apartmana na Hvaru ili Braču se spuštaju za 20 do 30 posto kako bi se zakrpala junska rupa. U Primoštenu imaju upola manje turista nego lani. Renovacija jedinog velikog hotela koji je u funkciji se odužila, otvorio je vrata tek prije koji dan, obavještava RTL.

"Sve ostalo je u porastu – nautika je u porastu, apartmani su u porastu, kampovi su u porastu, dnevni posjetitelji su u porastu, a hotel je zbog renovacije i novog stanja u ovoj sezoni kasno otvorio svoje kapacitete", govori direktorica TZ Primošten Mia Pešić.

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Sveukupno gledano, Hrvatsku je od početka godine do današnjeg dana posjetilo 17 posto više turista nego u istom dijelu prethodne godine, ali je i činjenica da bolje junske  rezultate od lanjskih imaju tek tri priobalne županije: Dubrovačko-neretvanska, Ličko-senjska i splitsko-dalmatinska.

"Prva dekada juna bila je iznad 2022., druga dekada je bila tu negdje, možda dva, tri posto ispod prošle godine. Ulazimo u treću dekadu kada očekujemo bitno značajniji i veći turistički dolazak i promet u Hrvatskoj s obzirom jer nekima počinju školski praznici, kao što je to u susjednoj Sloveniji. Tada očekujemo prvi veći priliv turista kada ćemo ih premašiti pola miliona na dnevnoj bazi", kazao je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić za RTL.

Iako ostatak županije ne prati taj tempo, Zadar je u junu oborio prošlogodišnji rekord, bolji i od pretpandemijske 2019.. Ali, iako je više turista, pitanje je hoće li svi smještajni kapaciteti biti popunjeni.

Poznato turističko mjesto u Hrvatskoj u problemu: 'Bježe i turisti i mještani, sramota'

Poznato turističko mjesto u Hrvatskoj u problemu: 'Bježe i turisti i mještani, sramota'

"Ove godine ima 2.800 novih zahtjeva za kategorizaciju, prošle godine ih je bilo 2.600. Znači ovim trendom svake godine oko dvije i pol tisuće novih iznajmljivača, mislim da će puno njih biti nezadovoljno s popunjenošću. Doći će polako filterizacija. Znači, otpadat će oni koji su loši, otpadat će oni koji ne mogu to raditi, ostat će ovi drugi bolji i to je to", govori predsjednik Udruge privatnih iznajmljivača Zadarske županije Klaudio Grdović.

U Istri će ovaj vikend biti prekretnica i pravo otvaranje sezone kada se očekuje veći dolazak turista iz Slovenije, Austrije i Njemačke

U Istri je 11 posto juni po broju turista slabiji od lanjskog, ali gledano od početka godine su u plusu 8 posto što nije zanemarivo jer je zbog velikih smještajnih kapaciteta u Istri već boravilo milion i pol turista.

Počela je sezona: Pogledajte kako izgledaju plaže u Dubrovniku

Počela je sezona: Pogledajte kako izgledaju plaže u Dubrovniku

"Upravo u ovim pandemijskim godinama se i peti šesti mjesec pokazao kao produženi sedmi mjesec ili početak sedmog mjeseca jer mi smo krajem petom mjeseca imali dnevni posjet gostiju na razini sedmog mjeseca", govori direktor TZ Istarske županije Denis Ivošević.

Cijene ljetovanja ove će se godine zbog recesije i više nego prije uspoređivati s konkurentskim zemljama na Mediteranu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije