Šta je istina o COVID-19 u Srbiji? Neki tvrde da ima umrlih, evo šta kažu nadležni

Radiosarajevo.ba
Šta je istina o COVID-19 u Srbiji? Neki tvrde da ima umrlih, evo šta kažu nadležni
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Zaraženih: 81.191

Umrlih: 2.768

Oporavljenih: 30.279

Na internetu i društvenim mrežama su objavljeni snimci kojima se građanima Srbije plasira informacija da je koronavirus ili COVID-19 već stigao u Srbiju, pa čak i da je "minimalno pet osoba umrle od njega, a da o tome nadležni ćute". Međutim, nadležni tvrde da je sve ovo neistina.

Na jednom od snimaka koji se širi, žena kaže da ju je navodno zvala ljekarka sa Infektivne klinike, ali ne navodi sa koje, i da joj je rekla da je virus već u Srbiji i da su kod njih "umrla dva pacijenta, a u KBC Bežanijska kosa dvoje ili troje", piše srbijanski Telegraf.

"Zvala me je doktorka jedna sa Infektivne klinike da mi kaže da se pojavio koronavirus u Srbiji, da im je dvoje umrlo na klinici, i umrlo je dvoje ili troje u KBC Bežanijska kosa", kazala je ova žena.

U daljem snimku, ona se osvrnula i na jučerašnji događaj, 25. februara, u Njegoševoj ulici kada su ljekari Hitne pomoći u skafanderima preuzeli jednog sumnjivog pacijenta, a sve pozivajući se na riječi, navodne, doktorice.

"A danas u Njegoševoj 45 došli su ovi u skafanderima i izneli polumrtvog čoveka obolelog od koronavirusa. Apeluju da se nigde ne izlazi po kafićima u Njegoševoj jer su se zaraženi ovde kretali", navela je ona i dodaje da je doktorima strogo zabranjeno da pričaju da se virus pojavio u Srbiji.   

U Ministarstvu zdravlja Srbije su za Telegraf poručili da su sve ove informacije netačne i da nema ni oboljelih, a kamoli preminulih.

I ministar zdravstva Zlatibor Lončar je gostujući na televiziji Pink izjavio da su netačne sve informacije  koje kruže društvenim mrežama o oboljelim i mrtvima od virusa COVID - 19 u Srbiji.

"Mi ćemo prvi izaći i reći kada se budu pojavili prvi slučajevi", naglasio je Lončar.

Ponovio je da nema razloga za paniku, istakao da je ovaj virus dosta slabiji od sezonske gripe, i napomenuo da su posebno osetljivi ljudi stariji od 80 godina. Ministar zdravstva je podcrtao i da nema potrebe da građani stvaraju zalihe hranom.  

Instititu za javno zdravlje Srbije Dr. Milan Jovanović Batut, također, je saoopćio da u Srbiji nema novog virusa, i da su svih 14 osoba koje su testirane negativne na COVID -19, piše Telegraf.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije