Šta će se nakon psihijatrijskog ispitivanja desiti s dječakom koji je počinio masakr u školi?

Radiosarajevo.ba
Šta će se nakon psihijatrijskog ispitivanja desiti s dječakom koji je počinio masakr u školi?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Masakr u Beogradu

Kosta K. ubio je osmoro učenika svoje škole u Beogradu i školskog čuvara, nakon čega je priveden u dvorištu škole. Budući da nema navršenih 14 godina, po Zakonu se vodi kao dijete i ne može krivično odgovarati, a njegova dalja sudbina može otići u tri pravca.

Dječak se od sinoć nalazi na Klinici za neuropsihijatriju za djecu i omladinu, u posebnom dječjem odjeljenju gdje ljekari obavljaju opservaciju. Specijalista za socijalno pravo Dragan Vulević objasnio je koje su tri mogućnosti za Kostu K. po završetku psihijatrijske opservacije.

"To jeste vrsta problema šta dalje. Ne možemo ga držati u pritvoru, zatvoru, zadržavati ga u okviru pravosudnog sistema. On se sad nalazi u Klinici za dječiju neurologiju i psihijatriju. Taj period će proći, to ne znači da će trajati tri ili pet dana, to sve zavisi od odluke ljekara. Dok daju određenu dijagnozu. Nakon toga, to prelazi u nadležnost Centra za socijalni rad", kaže Vulević.

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Nakon što slučaj preuzme Centar za socijalni rad, postoje tri mogućnosti u daljem postupanju, a sve tri zavise od nalaza ljekara.

"Prva mogućnost je dalja hospitalizacija, za to je potrebna saglasnost roditelja. Ako roditelji ne daju saglasnost, organ starateljstva može pokrenuti postupak za donošenje privremene mjere o lišenju roditeljskog prava i postaviti djetetu privremenog staratelja.

Druga mogućnost koja je moguća jeste da ga puste i da se smjesti u instituciju za djecu sa poremećajima u ponašanju, to je dom za vaspitanje djece u Knjaževcu. I za to je potrebna saglasnost roditelja, ako je oni ne daju, onda opet ide postupak za donošenje jo lišenju roditeljskog prava.

Čuveni odbojkaš sa suprugom odao počast ubijenoj kćerki i žrtvama masakra u školi u Beogradu

Čuveni odbojkaš sa suprugom odao počast ubijenoj kćerki i žrtvama masakra u školi u Beogradu

Treća mogućnost, ljekarska ekipa može da kaže da nije potrebno liječenje i dječak se vraća u svoju porodicu. Onda je organ starateljstva dužan da sastavi detaljan plan podrške roditelja u podizanju djeteta", ispričao je  za RTS specijalista za socijalno pravo Dragan Vulević.

Toksikološke analize krvi Koste K. (13), koji je juče ubio osmoro vršnjaka i čuvara škole, a ranio šestoro djece i nastavnicu istorije, negativne su na alkohol i narkotike.

Podsjetimo, maloljetnik, 14-godišnji učenik Kosta K., izvršio je krvavi napad na školu Vladislava Ribnikara u Beogradu, koju je i sam pohađao, a u nezapamćenom masakru poginulo je, prema posljednjim informacijama, čak devet osoba.

Ubijen je zaštitar škole, kao i osmero učenika, a još je više osoba, među kojima je i nastavnica historije, povrijeđeno.

Više o masakru u beogradskoj školi čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije