Šta će Biden prvo napraviti kao predsjednik? Brzo će poništiti dvije odluke Trumpa

0
Radiosarajevo.ba
Šta će Biden prvo napraviti kao predsjednik? Brzo će poništiti dvije odluke Trumpa
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Izabrani predsjednik Joe Biden neće službeno postati predsjednik Sjedinjenih Američkih Država sve do inauguracije, koja bi se trebala održati 20. januara sljedeće godine.

No, već su poznati njegovi prvi potezi, a jedan od prvih poteza je najavio baš za danas, ponedjeljak.

U svom pobjedničkom govoru, Biden je najavio da će danas imenovati radnu grupu za borbu protiv epidemije koronavirusa, koja će se sastojati od 12 naučnika.

"U ponedjeljak ću uspostaviti grupu sastavljenu od naučnika i stručnjaka da bi radili na planu koji će stupiti na snagu već 20. januara 2021, na Dan inauguracije", rekao je Biden pred velikim brojem okupljenih na slavlju njegovu pobjedu.

Upravo je epidemiju Biden u svom pobjedničkom govoru označio kao ključan problem kojim će se pozabaviti njegova administracija.

Podsjetimo, u SAD je od koronavirusa preminulo 237.000 ljudi, a posljednjih nekoliko dana ta zemlja bilježi rekordne dnevne brojke novih slučajeva.

Kako smo već ranije pisali, Biden, čim preuzme Bijelu kuću, izdat će više izvršnih naredbi kojima planira brzo poništiti neke od najkontroverznijih odluka Donalda Trumpa.

Svijet su posebno šokirale dvije odluke Donalda Trumpa u protekle četiri godine - ona o povlačenju SAD-a iz Pariškog sporazuma, kojem je cilj smanjiti štetne emisije kako bi se klimatske promjene stavile pod kakvu-takvu kontrolu, te odluka o povlačenju SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koju je donio usred pandemije koronavirusa.

BBC piše kako će Biden, čim preuzme vlast, izvršnim naredbama poništiti obje te odluke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije