Srbijanski reditelj o Vučićevom pozivu na ubijanje muslimana iz 95. godine

8
Radiosarajevo.ba
Srbijanski reditelj o Vučićevom pozivu na ubijanje muslimana iz 95. godine
FOTO: Screenshot / Srbijanski reditelj o Vučićevom pozivu na ubijanje muslimana iz 95. godine

Srbijanski reditelj Stevan Filipović komentarišući politiku predsjednika ove zemlje Aleksandra Vučića, osvrnuo se na njegovu izjavu iz jula 1995. godine.

Podsjetimo, tada je Vučić na sjednici Skupštine Jugoslavije kazao: "Ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana! (Pojedini političari iz Srbije i BiH, prvenstveno Vučič i Dodik, već duže vrijeme Bošnjake nazivaju muslimanima što ima izuzetno opasnu pozadinu, op. ur.Pa vi bombardujte, ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana. Pa da vidimo smije li međunarodna zajednica ili bilo ko drugi da udari na srpske položaje, može li se tako ponašati sa srpskim narodom".

Filipović smatra "da to nije mladalački gaf preko kojeg treba preći" već "da to determiniše i vaš život i vašu karijeru".

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

"Nije on imao 11 godina kada je to rekao, nego je bio poslanik u Skupštini. I to je on, zapravo. To je kultura sjećanja koju oni gaje, relativizacija. I sad vidimo kad se malo preokrenula ta lažna priča o europskim integracijama... Pripadnosti civiliziranoj Europi, sad vidimo njih u tom skoro pa izvornom obliku", kazao je Filipović za N1 Srbija

Prije toga podsjetimo je "da je Vučić bio Šešeljeva lijeva ili desna ruka, a Šešelj je osuđeni ratni zločinac".

"Ljudi su propagirali tu politiku", dodao je Filipović.

Treba naglasiti da srbijanski predsjednik Vučić - Bošnjake naziva muslimanima, kako bi ih sveo na vjersku zajednicu, što predstavlja opasni narativ, koji je rezultirao masovnim zločinima i genocidom u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije