Srbijanski novinar uhapšen dok je primao kovertu

Radiosarajevo.ba
Srbijanski novinar uhapšen dok je primao kovertu
YouTube / Prtscr
Srbijanski televizijski voditelj i sportski novinar Dejan Anđus uhapšen je u petak ujutro pod sumnjom da je reketirao osobu koja ga je prijavila za pokušaj iznude, saopćio je MUP Srbije.

Iz MUP-a su naveli kako je Anđus (48) uhapšen "odmah nakon što je od oštećenog građanina preuzeo kovertu u kojoj je bilo 30.000 eura".

"Policijski službenici su kod D. A., osim koverte sa novcem, pronašli i mobilni telefon sa kojeg je oštećenom slao preteće SMS poruke, a on je u više navrata od oštećenog zahtevao veće sume novca", navodi se u saopćenju.

Inicijalnu vijest o hapšenju je objavio Blic, dok se snimak "primopredaje koverte" pojavio na TV Pink i na portalu lista Informer.


Određeno mu je zadržavanje do 48 sati nakon čega će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Anđus je na televiziji Kopernikus utorkom navečer imao emisiju u kojoj je komentarisao sportska i politička dešavanja, a prošle sedmice je najavio ljetnu šemu.

Udruženje novinara Srbije zatražilo je od nadležnih istražnih organa da što prije saopće informacije o hapšenju Anđusa i da kažu da li je uhapšen zbog nekog djela koje nema veze sa novinarstvom ili zbog kritika na račun vlasti koje je iznosio u svojoj emisiji i intervjuima.

Osim toga, iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije apelovali su na istražne organe da objave sve relevantne informacije o hapšenju Anđusa i tako spriječe sve spekulacije o razlozima njegovog hapšenja.

Advokat Vesna Golubović potvrdila je da je njen klijent novinar Dejan Andjus uhapšen, ali je dodala da u ovom trenutku ne može ništa više da kaže.

"Ja sam se konsultovala sa njim, jutros me je zvao. Ali njegova odluka je da, uprkos velikom interesovanju javnosti, do saslušanja ne dajemo nikakve izjave za medije", rekla je Vesna Golubović agenciji Beta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije