Stanišić zatražio od suda u Hagu puštanje na slobodu

Fena
Stanišić zatražio od suda u Hagu puštanje na slobodu
Nekadašnji voditelj Službe državne sigurnosti Srbije Jovica Stanišić zatražio je od suda u Haagu da, zbog bolesti, bude pušten na privremenu slobodu do kraja dokaznog postupka optužbe ili do kraja ljetne sudske pauze.

Stanišić, koji boluje od hronične bolesti probavnih organa i depresije, zatražio je prije početka ponovljenog suđenja da mu bude dozvoljeno da prvi dio prati iz Beograda, ali je to odbijeno u maju, uz obrazloženje da je neophodno da otpuženi budu prisutni tokom uvodne riječi tužioca.

Tada je raspravno vijeće navelo i da nije isključeno da će kasnije Stanišiću zbog bolesti dozvoliti da proces prati iz Srbije, a dobrana je upravo, pozivajući se na tu odluku sudija, danas naglasila da bi se proces mnogo brže odvijao ukoliko bi ga prvooptuženi pratio iz svog doma u Beogradu.

Privremeno puštanje na slobodu zatražio je i njegov saradnik Franko Simatović Frenki, a o oba zahtjeva odlučivat će vijeće kojim predsjedava sudija Burton Hall.

 U prvom suđenju Haški tribunal oslobodio je 29. maja 2013. Simatovića i Stanišića svih pet točaka optužnice (zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom ratova u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995).

Apelacijsko vijeće Tribunala, 15. decembra 2015. usvojilo je žalbu Tužilaštva i poništilo oslobađajuću presudu i naložilo ponavljanje procesa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije