Srbija dobila novu vladu

Fena
Srbija dobila novu vladu
Zastupnici  Skupštine Srbije usvojili su u četvrtak prijedlog o novom sastavu Vlade Srbije na čelu s Anom Brnabić, prenose srbijanski mediji.

Od 212 zastupnika koji su glasovali, 157 bilo je 'za', 55 je glasalo 'protiv', a suzdržanih nije bilo.

Zastupnici su glasali javnom prozivkom o izboru vlade, u kojoj će biti 18 ministarstava, kao i tri ministra bez portfelja. Glasanju je prethodila oštra rasprava, a mandatarka je pred zastupnicima branila svoj ekspoze i sastav kabineta. 

Mandat nove, petnaeste Vlade Srbije počeo je večeras polaganjem zakletve u Skupštini Srbije.

Srbija nema vremena da gubi i još jednom obećavam svim građanima da ću dati sve od sebe svaki dan da svoj posao radim najbolje što mogu, izjavila je nova premijerka Srbije Ana Brnabić.

Nakon polaganja zakletve u Skupštini Srbije, Brnabić je zahvalila čitavom timu u Vladi Srbije što su prihvatili poziv da rade zajedno.

"S ovim ljudima sam već radila i očekujem da odmah krenemo da radimo punom parom. Srbija nema vremena da gubi i još jednom obećavam građanima da ćemo dati sve od sebe", rekla je Brnabić u svom prvom obraćanju javnosti sa funkcije premijerke.

Devetoj posebnoj sednici Skupštine Srbije, osim narodnih poslanika, prisustvovali su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predstavnici diplomatskog kora, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predstavnici Vojske Srbije, policije, nezavisnih tela, verskih zajednica.

U odnosu na prethodnu vladu ova ima tri nova ministra, Branka Ružića koji je izabran za ministra državne uprave i lokalne samouprave, Gorana Trivana za ministra za zaštitu životne sredine i Nenada Popovića koji je izabran za ministra bez portfelja zaduženog za inovacije.

Jadranka Joksimović koja je vodila Kancelariju za evropske integracije sada će voditi Ministarstvo za evropske integracije, a ministar odbrane bit će doskorašnji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin. Njega je na mjestu ministra rada zamijenio doskorašnji ministar odbrane Zoran Đorđević.

Prvi potpredsjednik i ministar vanjskih poslova je Ivica Dačić, a potpredsjednici su i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ministarka pravde je Nela Kuburović, ministar prosvjete Mladen Šarčević, ministar privrede Goran Knežević, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, a na čelu Ministarstva kulture i informisanja je Vladan Vukosavljević.

Za ministra finansija izabran je Dušan Vujović, rudarstva i energetike Aleksandar Antić. Na čelu Ministarstva zdravlja je Zlatibor Lončar, a Ministarstva omladine i sporta je Vanja Udovičić.

Ministri bez portfelja su Slavica Đukić-Dejanović zadužena za demografiju i populacionu politiku i Milan Krkobabić koji je zadužen za regionalni razvoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije