Srbijanski medij "razapeo" Vučića: Šta će Pahomiju orden od države?

8
Radiosarajevo.ba
Srbijanski medij "razapeo" Vučića: Šta će Pahomiju orden od države?
Foto: Twitter / Vladika Pahomije Gačić i Vučić

Od svih ličnosti, koje su iz ruku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića primile orden za Dan državnosti, najkontroverznija je svakako vladika vranjski Pahomije, koji je 2002. godine optužen za seksualno zlostavljanje četvorice dječaka, piše Direktno.rs.

Odlikovanje je dodijeljeno povodom 950 godina od osnivanja manastira Sveti Prohor Pčinjski, "za naročite zasluge u očuvanju i njegovanju pravosljavlja i tradicije srpskog naroda". Iako je odlikovanje dobio manastir koji je jedan od najstarijih u Srbiji i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja, sama dodjela odlikovanja Pahomiju, koji se nalazi na poziciji episkopa vranjskog, u krajnju ruku je degutantna.

Tako je Sretenjski orden prvog stepena dat vladiki koga su dječaci optužili da ih je u periodu od 1999. do 2002. godine u službenim prostorijama Eparhije vranjske seksualno zlostavljao, a protiv njega su podnijete krivične prijave 31. decembra 2002.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Trojica dječaka su imali manje od 14 godina, dok je četvrti bio stariji. Oni su u svojim ispovjestima naveli da ih je vladika mazio, pipkao i tjerao da se "druže", što su oni odbili. Predmet je na kraju zastario, a Pahomije je oslobođen.

Nove optužbe su se pojavile 2013. godine, kada je Osnovno javno tužilaštvo u Vranju protiv Pahomija pokrenulo istražni postupak zbog optužbi magacionera u Eparhiji Nemanje S. koji je optužio Pahomija za seksualno zlostavljanje, ali tužilaštvo je na kraju utvrdilo da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka. Pahomije je i pored svih optužbi ostao na čelu Eparhije vranjske.

Zanimljiva je činjenica da je u junu prošle godine na prijedlog Pahomija uručen orden Eparhije vranjske predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"Velika mi je čast i hvala vam na ovom ordenu. Nisam neko ko inače žudi za nagradama, ali mnogo znači ovaj orden", rekao je tada Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije