Šta je pozadina nedolaska predsjednika Srbije: Nove Vučićeve i Dodikove igre

4
F.V.
Šta je pozadina nedolaska predsjednika Srbije: Nove Vučićeve i Dodikove igre
Foto: Služba za saradnju sa medijima predsjednika Republike Srbije / Kakva se poruka šalje?

To što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas nije došao na centralno obilježavanje Dana državnosti Srbije, tzv. Sretenje, dan kada je počeo Prvi srpski ustanak, a Karađorđe izabran za njegovog vođu, postala je iznenada "velika priča" u medijima.

Mnogi su u tome dali (pre)veliki značaj i tražili logično političko objašnjenje pa i činjenicu da se predsjednik Srbije distancira od člana Predsjedništva BiH, "lidera bosanskih Srba" i predsjednika SNSD-a, Milorada Dodika, koji je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i pod prijetećom međunarodnom izolacijom, a zbog pravnog nasilja i destabilizacije Bosne i Hercegovine.

"Ako je Vučić rekao da proslavu organizuju vlade Srbije i Republike Srpske, zašto je premijerka tu kao izaslanik predsednika Vučića?! I gdje su Vučić i Dodik, a gdje ambasadori? Pitam se, pitam se", napisala je analitičarka Svetlana Cenić.

Još jedno veliko priznanje za film Kiss The Future: U New Yorku osvojena Nagrada publike

Još jedno veliko priznanje za film Kiss The Future: U New Yorku osvojena Nagrada publike

Govorilo se i o "zavrtanju ruku" i ultimatumima Amerike i Europske unije (EU).

Mediji podsjećaju da su ambasadori pojedinih zemalja EU, navodno, ranije poručili Vučiću da neće doći na obilježavanje ukoliko na događaju bude Dodik.

Dodik ne samo da je došao u Orašac, gdje je održana centralna svečanost, već je održao i govor i poručio da "Srbi imaju dvije države". Sličnu provokativnu poruku poslao je, naravno, i Vučićev ministar Aleksandar Vulin poručujući da su "RS i Srbija jedno".

Dok je za neke Vučićevo odsustvo bilo indikativno, analitičari iz Beograda su dosta oprezniji.

"Ono što karakteriše te odnose na relaciji Vučić - Dodik, Beorgad - Banja luka jeste odnos toplo-hladno. Može da se kaže da ne postoji kontinuitet nekog pretjeranog entuzijazma prema Dodiku. Ali i kada predsjednik Vučić sebe malo distancira, vjerovatno pod pritiskom Zapada koji to od njega očekuje, to ne znači da se već sutra neće približiti Dodiku", kazao je za Radiosarajevo.ba poznati beogradski novinar i analitičar Boško Jakšić.

On nema dilemu kako takav odnos nazvati.

"Tako da je to jedna igra koja traje u kojoj svako kapitališe na sopstvenim interesima. Treba imati u vidu da su u aprilu izbori u Srbiji i da svakako Vučić neće rizikovati da se na bilo koji način udalji od RS-a i njenog lidere koje izazva brojne probleme, ne samo u RS-u i BiH, već u čitavom regionu", zaključio je Jakšić u izjavi za naš portal.

Jakšićeva analiza potvrđena je istog dana. Dodik i Vučić su se susreli u Beogradu, a Vučić odlikovao njegovu blisku saradnicu, neki vele nasljednicu, Željku Cvijanović, predsjednicu RS-a. Priča o tobožnjem distanciranju i "Dodikovom puštanju niz vodu" pokazala se, očekivano, kao Vučićev spin za međunarodnu zajednicu! Još jedan u nizu...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije