Srbijanske vlasti pozivaju mlade na dobrovoljno služenje vojnog roka: "Pokažite patriotizam"

2
Radiosarajevo.ba
Srbijanske vlasti pozivaju mlade na dobrovoljno služenje vojnog roka: "Pokažite patriotizam"
Foto: MInistarstvo odbrane Srbije / Vojska Srbije

Zainteresovani mladići i djevojke koji žele da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka pod oružjem mogu da podnesu svoje prijave u centrima Ministarstva. Oni će već u septembru ove godine dobiti priliku da stanu u stroj Vojske Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

"Takođe, u toku je i prijava za vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire. Svi prijavljeni kandidati imaće priliku da provjere svoje sposobnosti, prođu dinamičnu vojnu obuku i ujedno pokažu patriotizam i građansku odgovornost prema svojoj zemlji", ističe Ministartsvo odbrane i dodaje da je dobrovoljno služenje vojnog roka ujedno i najkraći put ka sticanju zvanja profesionalnog pripadnika Vojske Srbije.

Pravo da konkurišu imaju svi zdravstveno sposobni državljani ove zemlje koji u 2023. godini navršavaju od 19 do 30 godina, a koji prethodno nisu odslužili vojni rok sa oružjem.

Netanyahu raspustio ratni kabinet: Novi neće biti formiran

Netanyahu raspustio ratni kabinet: Novi neće biti formiran

Buduće vojnike očekuje i mjesečna plata koja iznosi oko 46.000 dinara (767,45 KM). Sve one koji tokom dobrovoljnog služenja odluče da konkurišu za status profesionalnog vojnika očekuju skraćene i pojednostavljene procedure selekcije i prijema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije