Srbijanske "Kobre" i agenti BIA-e stigli u Crnu Goru zbog ustoličenja Joanikija

3
Radiosarajevo.ba
Srbijanske "Kobre" i agenti BIA-e stigli u Crnu Goru zbog ustoličenja Joanikija
FOTO: Arhiv / Kobre

Stručnjaci iz "Kobri", odreda vojne policije Vojske Srbije, stigli su u Crnu Goru, da bi uvidom na terenu, zajedno sa agentima srbijanske BIA-e i vrhom crnogorske obavještajne službe ANB-a, dali konačnu procjenu bezbjednosnog rizika u slučaju da se ustoličenje mitropolita SPC u Crnoj Gori Joanikija Mićovića obavi 5. septembra na Cetinju, saznaje podgorička Pobjeda iz izvora u Beogradu i Podgorici.

Prema informacijama ovog lista, operativci BIA su bili u nedjelju na Cetinju, kako bi na licu mjesta snimili atmosferu i provjerili kakvi su planovi protivnika ustoličenja Joanikija te pokušali da saznaju sheme organizacije.

Oni su djelovali mimo pripadnika Agencije za nacionalnu bezbjednost, ali u dogovoru sa vrhom ANB-a.

Srđan Lukić, doktor iz Beograda, odgovorio Gorici Dodik: Ponosan sam što mi je Saša Magazinović drug

Srđan Lukić, doktor iz Beograda, odgovorio Gorici Dodik: Ponosan sam što mi je Saša Magazinović drug

Prvi čovjek crnogorske službe potražio je pomoć BIA radi organizacije bezbjednosne zaštite povodom planirane ceremonije Crkve Srbije na Cetinju. Sagovornici lista tvrde da srpska tajna služba već duže značajno utiče na aktuelna dešavanja u Crnoj Gori, uključujući i ona koja su planirana za 5. septembar.

U cilju ostvarivanja intenzivne saradnje, ne samo povodom događaja 5. septembra, direktor ANB-a Dejan Vukšić je dva puta u kratkom roku boravio u Beogradu. Za Beograd je slao i jednog od načelnika u ANB-u Bobana Stanovića, koji direktno odgovara Vukšiću i prvi je koordinator aktivnosti Agencije oko planiranih dešavanja na Cetinju.

Izvori Pobjede iz Beograda ističu da je BIA ustupila šefovima ANB-a niz podataka, koje su njihovi operativci prikupili radeći na crnogorskoj teritoriji, o vezama pojedinaca i patriotskih organizacija, kao i o njihovim vezama sa građanskim aktivistima u Srbiji.

"Terenska opservacija“ 22. augusta bio je tek jedan od zadataka operativaca BIA, kažu izvori Pobjede: najmanje sedam agenata BIA već duže se nalazi u Crnoj Gori, jedna grupa je stacionirana u dva grada na Crnogorskom primorju – u Budvi i Baru, dok su ostali smješteni u Podgorici. Uočeni su njihovi kontakti sa nekim crnogorskim državljanima, od kojih su pojedini bili i članovi nekada zloglasnog Sedmog bataljona. Sagovornici iz bezbjednosnih službi regiona ipak procjenjuju da im nije cilj organizacija nekih aktivnosti, već "pokrivanje terena u slučaju nepovoljnog razvoja situacije" .

Ustoličenje mitropolita Crkve Srbije odigrat će se na teritoriji Crne Gore i sasvim je izvjesno da se "Kobre" neće baviti antiterorističkim aktivnostima, ali će – što je i cilj njihovog dolaska – dati procjenu bezbjednosnog rizika za organizaciju dolaska srpskog patrijarha Porfirija i sveštenika koji su namjeravali da iz Beograda dođu u Podgoricu.

"U tako složenoj situaciji nije čudo što je Vukšić zavapio za ",bratskom pomoći" bezbjednjaka BIA i, " Kobri ". To je i svojevrsno, otužno priznanje nemoći: vlast u Crnoj Gori ne može sama da kontroliše situaciju, pa su pozvani stručnjaci iz Srbije da daju konačnu procjenu rizika ceremoniji ustoličenja Joanikija na Cetinju ", zaključuje Pobjeda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije