Joanikije je novi mitropolit crnogorsko-primorski SPC

3
Radiosarajevo.ba
Joanikije je novi mitropolit crnogorsko-primorski SPC
Mitropolija crnogorsko primorska / Joanikije

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) izabrao je danas Sinod, najvišu izvršnu i sudsku vlast u SPC, na čijem čelu će biti patrijarh Porfirije.

Sinod SPC će, pored njega, činiti i mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop sremski Vasilije, episkop kruševački David i episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, piše Nova.rs.

Sabor je počeo 25. maja, a jedna od glavnih tema bila je izbor mitropolita crnogorsko – primorskog. Kako je ranije pisao portal Nova.rs, Joanikije je bio glavni kandidat za novog mitropolita, obzirom na njegovu reputaciju među narodom u Crnoj Gori, a i patrijarh Porfirije je bio izuzento blakonaklon prema ovoj ideji.

„Niko neće nametati vladikama da glasaju sa Joanikija i to uopšte nije ideja. On će biti predložen i gotovo sigurno izabran na to mjesto, jer su naši arhijereji svjesni da ne postoji pozvanija osoba da nasledi Amfilohija na čelu Mitropolije u Crnoj Gori“, navedeno je iz Patrijaršije.

Episkop budimljansko nikšićki i dosadašnji administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije, izjavio je, uoči početka zasjedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC, da tom najvišem zakonodavnom crkvenom tijelu prepušta da donese najbolje rješenje o tome ko će naslijediti mitropolita Amfilohija.

„Što se mene lično tiče pitanje izbora novog mitropolita crnogorsko-primorskog u potpunosti prepuštam Svetom arhierejskom Saboru koji će nadahnut Duhom Svetim naći najbolje rješenje“, rekao je Joanikije.

Krajem 2019. godine, hiljade građana Crne Gore se mjesecima okupljalo u skoro svim gradovima Crne Gore, kako bi poslali jasnu poruku Đukanoviću da imovina Srpske pravoslavne crkve neće biti prisvojena od strane države.

Vladika Joanikije uhapšen je u maju prošle godine, kada je 72 sata proveo u pritvoru, nakon saslušanja u stanici policije. On je na kraju pušten iz pritvora, a u manastiru Đurđevi Stupovi u Beranama mu je priređen veličanstveni doček.

Pred izbore u Crnoj Gori pozivao je da se glasa protiv Mila Đukanovića, kazavši da je svaki slobodni glas dragocjen kao zraci jutarnjeg Sunca koji daju život, radost i slobodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije