Mitropolit crnogorski Mihailo: Srbi smatraju da je Crna Gora srpska pokrajina

Radiosarajevo.ba
Mitropolit crnogorski Mihailo: Srbi smatraju da je Crna Gora srpska pokrajina
Foto: RTCG / Mitropolit Mihailo

Rješenje za crkvenu imovinuu Crnoj Gori koje daje nedavno usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti je jednostavno, kazao je arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo, poglavar Crnogorske pravoslavne crkve. On je, u intervjuu za Hrvatsku radioteleviziju (HRT) podsjetio da je sva imovina pravoslavne crkve u Crnoj Gori do 1920. bila u vlasništvu države.

Remetilački faktor

Mitropolit CPC Mihailo kazao je da su prije donošenja zakona organizovane diskusije o imovini vjerskih zajednica, u kojima su učestvovale sve vjerske zajednice.

Crna Gora: Usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti

"Međutim, to je bilo sve poremećno. Ja sam za Srpsku pravoslavnu crkvu bio remetilački faktor. Pojedini članovi zakona se odnose na povraćaj imovine koja je sve do 1920. bila u državnom vlasništvu. Riješilo se da se imovina pravoslavne crkve koja je bila u državnom vlasništvu vrati državi Crni Gori", kazao je Mihailo za HRT.

Poručio je da je rješenje jednostavno, te da Crna Gora ima eksperte koji znaju šta treba uraditi. Naveo je da CPC trenutno ima od 20 do 25 sveštenika i tri episkopa.

"Mi ne možemo odjednom pokriti sve crkve i manastire, ali ne znači da u njima ne mogu služiti druge vjerske zajednice. Može katolička crkva da služi u pravoslavnoj crkvi, ili pravoslavna u katoličkim, ili Anglikanska ili Protestantska crkva. Sve su to hrišćanske crkve i mi moramo o tome da vodimo računa", smatra Mihailo.

Legendarni srbijanski komentator Milojko Pantić: Crna Gora pobediti mora

On je istakao da do 1920. godine nema nigdje napisano da crnogorska pravoslavna crkva nije autokefalna.

"Da bi potkrijepio činjenicama, imamo pismo iz 2002. godine, gdje tadašnji srpski patrijarh Pavle i sada aktuelni episkop srpski u Crnoj Gori (Amfilohije) pišu patrijarhu Alekseju I, da se izbriše crnogorska autokefalnost iz diptiha Ruske pravoslavne crkve, jer je, kažu, napravljena greška. Takođe, carigradski patrijarh da upisana crnogorska crvkva kao autokefalna stoji na devetom mjestu, dok je srpska crkva na četrnaestom. Prema tome, lako je male ljude smicati s puta, ali trebamo da znamo koliko je srpska crkva autokefalna, jer se uvijek govori ima li tomos ili ne", naveo je mitropolit Mihailo.

Podsjetio je da je SPC nedavno slavila 800 godina svog postojanja.

"Oni su postojali kao narod, ali kao crkva nijesu. Tek od prvog Berlinskog kongresa kada su dobili tomos, a kada je na drugom Berlinskom kongresu stvorena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, carigradski patrijarh dao je drugi tomos, s tim što je prisajedinjena crnogorska crkva srpskoj pravoslavnoj crkvi. Carigradska patrijaršija je tada izdala tomos koji je SPC platila milijardu i 500 miliona zatnih franaka. Ovo su fakti koje niko ne moze da pobije", naglasio je mitropolit Mihailo.

Istakao je da nema direktne saradnje između CPC i SPC.

Milo Đukanović: CG je potrebna sopstvena crkva da bi spriječila miješanje iz Srbije

"Oni ne priznaju, ne samo CPC, nego ni crnogorsku državu. Smatraju da je Crna Gora srpska pokrajina, a Crnogorci da su Srbi. Ne priznaju, takođe ni crnogorsku zastavu, grb i himnu, kao ni crnogorski jezik - rekao je Mihailo za HRT.

Pogledajte čitav intervju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije