Srbija uvodi digitalne certifikate o cijepljenju

1
Radiosarajevo.ba
Srbija uvodi digitalne certifikate o cijepljenju
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Srbija je, u iščekivanju preciznijih uputstava Europske unije, već pripremila digitalne certifikate o cijepljenju koji će omogućiti lakše kretanje i putovanje izvan zemlje, priopćila je srbijanska ministrica trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je za Radio-televiziju Srbije (RTS) ustvrdila da su za pregovore o priznavanju certifikata već zainteresirane pojedine zemlje, među kojima Grčka, Izrael i Slovenija.

Matić je rekla da nije riječ o tzv. covid-putovnici, već o drugoj vrsti isprave jer je i EU odustala od prvobitne namjere, s obzirom na to da je bio predviđen i broj standardne putovnice i "neki podaci kojima tu nije bilo mjesto".

"Digitalni certifikat govori kada ste cijepljeni ili ste preboljeli covid ili ste uradili PCR test i negativni ste", objasnila je Matić za RTS, navodeći da se od EU za tjedan dana očekuje preciznija informacija o izgledu i načinu izdavanja certifikata koji mora biti uvezan u zdravstveni sistem i potvrda o cijepljenju i preboljelom covidu.

Jedna od opcija je, prema njezinim riječima, da digitalni certifikat postoji u obliku aplikacije za mobilni telefon, uz neophodne provjere i sigurnosno verificiranje, piše Hina.

Matić je istodobno poručila kako građani moraju shvatiti da je "ključ slobodnog kretanja i putovanja masovno i brzo cijepljenje".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije