Srbija u velikom problemu: Više država Europske unije traži sankcije?

5
Radiosarajevo.ba
Srbija u velikom problemu: Više država Europske unije traži sankcije?
Foto: X.com / Napadači na kosovsku policiju

Ne stišavaju se reakcije na nove probleme na Kosovu, gdje je život izgubio jedan kosovski policajac i najmanje tri osobe srbijanske nacionalnosti. 

Prema informacijama Radija Slobodna Europa, određen broj država članica Europske unije zatražilo je da se Srbiji uvedu sankcije zbog ovog incidenta. 

Kako se navodi, desio se hitni sastanak Komiteta za politiku i sigurnost koji čine ambasadori država članica EU, gdje se zatražila ozbiljna istraga o situaciji u kosovskom selu Banjska. 

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Ako istraga pokaže da je Srbija involvirana u organizaciju i planiranje grupe koja je ubila kosovskog policajca, a u čijem posjedu je pronađena velika količina oružja, zahtijeva se uvođenje sankcija za ovu zemlju. 

Podsjetimo, napad se desio u noći s 23. na 24. septembar. Kosovska policija je odgovorila na postavljanje barikade u selu Banjska, a u borbama kod ove barikade je poginuo policajac Afrim Bunjaku.

Grupa, povezana sa srbijanskim liderima na sjeveru Kosova, je ubrzo s barikade pobjegla u obližnji manastir. Nakon akcije kosovske policije, najmanje tri srbijanska napadača su poginula, dok je veliki broj ljudi uhapšen. 

Ono što je posebno zgrozilo javnost jeste ogromna količina oružja koja je u manastiru pronađena. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za incident je optužio premijera Kosova Albina Kurtija, a u Srbiji i bh. entitetu RS je srijeda, 27. septembar, proglašen danom žalosti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije