'Kolektivno ludilo': Srbijanski mediji veličaju teroriste sa Kosova - "oni su naši heroji"

26
Radiosarajevo.ba
'Kolektivno ludilo': Srbijanski mediji veličaju teroriste sa Kosova - "oni su naši heroji"
Foto: PrtScr / Jezive naslovnice nakon napada na Kosovu

Kolektivno ludilo! Tako je u jednom tekstu na kultnom Pescanik.net situaciju Srbiji u augustu 2013. opisala Vesna Pešić, ikona građanske Srbije, ugledna antiratna aktivistkinja i opozicionarka iz devedesetih.

Deset godina kasnije situacija, čini se da je situacija u srbijanskom društvu i državi neusporedivo gora, o čemu svjedoče i izvještaji medija o dramatičnim događajima s upadom teško naoružanih terorista na sjever Kosova koji su ubili jednog, a ranili još jednog kosovskog policajca, nakon čega je uslijedilo odlučna akcija snaga sigurnosti te međunarodno priznate države.

"Oni su naši kosovski junaci", vrišti naslovnica tabloida Informer, bliskom predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Ovaj list uz fotografije ubijenih terorista, donosi: "Igor Milenković, Bojan Mijajlović, Stefan Nedeljković i još najmanje jedan Srbin, čiji identitet nije saopšten, u nedelju su ustali protiv jezivog šiptarskog terora i položili živote za otadžbinu. NEKA IM JE VEČNA SLAVA I HVALA!".

Nadalje, Informer na naslovnici donosi i izjavu udovice ubijenog Bojana Nedeljkovića: "Bio je najbolji otac i najhrabriji čovjek".

Tiražni Blic piše o "krvavoj nedjelji" i optužuje Zapad da "gubi konce na Kosovu", te da se čine usluge Kosovarima.

Jezive naslovnice nakon napada na Kosovu
Foto: PrtScr: Jezive naslovnice nakon napada na Kosovu

Nadalje, Srpski Telegraf tvrdi da je KFOR dopustio strijeljanja Srba i postavlja pitanja zašto je izostala reakcija "garanta mira"?! I to u situaciji kada su policijske snage jedne suverene države otkrile naoružane, uniformirane osobe s velikim količinama naoružanja i vozilima ministarstva unutrašnjih poslova susjedne zemlje na svojoj teritoriji?!

SANU-ovske Večernje novosti uz fotografiju Albina Kurtija, premijera Kosova, navode da je "dželat preko noći zaogrnuo plašt žrtve".

Vesti izvještavaju o "golgoti Srba", a list Politika, uz obilježavanje dana žalosti i napis "Banjska", piše o "cveću i svećama za ubijene Srbe"…

"Viktimizacija nasilnika i veličanje nasilja", primjećuje Adi Ćerimagić, analitičar Incijative za Evropsku stabilnost iz Berlina.

U izvještaju pod naslovom "Politička propaganda i projekt 'Svi Srbi u jednoj državi': posljedice instrumentalizacije medija za ultranacionalističke svrhe" redovni profesor na Univerzitetu Reims Champagne-Ardenne (Francuska), Renaud de La Brosse upozorava na tragične posljedice ovakve (zlo)upotrebe medija.

"U ovim ratnim godinama, televizija je potpuno potisnula svoju informativnu, prvenstvenu svoju funkciju, i postala je propagandno sredstvo, propagandni servis vlasti. Mnogi novinari su tada na televiziji zaboravili da postoji kodeks, da postoji obaveza novinarska o tačnom i objektivnom izveštavanju, i poslužili su nekim drugim ciljevima.

Ti drugi ciljevi bili su izazivanje ratnog raspoloženja, izazivanje etničke mržnje. To je, naravno, olakšalo da se taj rat rasplamsa, da se vodi, da se ocrne svi drugi. U tim novinarskim iskazima, u tim reporterskim izveštajima, uvek je bilo ono - postoje dobri i loši momci. Dobri su naši, oni nisu agresori, nisu ubice, pripadnici su nebeskog naroda, herojskog naroda. Drugi su ubice, drugi su činili zločine nama, iza drugih stoji svetska zavera, stoji Vatikan, Amerika, CIA, KGB, masoni i ko sve ne", citira francuski profesor Milicu Lučić Čavić, novinarku koja je tokom rata radila u audio-vizuelnom sektoru u Srbiji.

Da li na Balkanu gledamo Déjà-vu?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (26)

/ Povezano

/ Najnovije