Srbija: Ponovo se vraćaju mjere protiv COVID-a

2
Radiosarajevo.ba
Srbija: Ponovo se vraćaju mjere protiv COVID-a
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Radna grupa Ministarstva zdravlja za postupanje u uslovima pandemije COVID-19 danas je na sjednici u Institutu za javno zdravlje Srbije ''Dr Milan Jovanović Batut'' donijela preporuke za postupanje na nivou primarne zdravstvene zaštite, bolničkih ustanova, kao i u vezi sa nošenjem maski u zdravstvenim ustanovama i vakcinacijom.

Na nivou primarne zdravstvene zaštite ukazano je na značaj testiranja pacijenata sa znacima i simptomima akutne respiratorne infekcije, prvenstveno i naročito onih koji imaju faktore rizika za razvoj teške kliničke slike, saopšteno je iz Batuta.

Donijeta je i odluka o obaveznom testiranju na COVID-19 svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije i njihovoj obaveznoj kontroli i testiranju nakon preležane infekcije.

Ideja za vikend doručak: Recept za brze pogačice - gotove su za pola sata!

Ideja za vikend doručak: Recept za brze pogačice - gotove su za pola sata!

Obavezno je testiranje kontakata sa COVID pozitivnim licima u zdravstvenim ustanovama, u skladu sa važećim Stručno-metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije kovid 19. Na nivou bolničkih ustanova odlučeno je da testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju ostaje i dalje isti, u skladu sa važećim Stručno-metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije COVID-19.

Neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odjeljenja, kao i odjeljenja gerijatrije i odjeljenja na kojima se liječe pacijenti s primarnim i teškim imunodeficijencijama. Neophodno je testirati sve pacijente koji imaju simptome i znake akutne respiratorne infekcije, u trenutku prijema na bolničko liječenje. Zabrana posjeta u bolnicama je u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija, svake zdravstvene ustanove.

Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne da u narednih sedam dana izvrše procjenu epidemiološke situacije u svojoj ustanovi, da daju prijedlog mjera, kao i da nadalje redovno, kontinuirano prate epidemiološku situaciju u zdravstvenoj ustanovi u saradnji sa teritorijalno nadležnim institutom ili zavodom za javno zdravlje, a u skladu sa važećim Stručno-metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije COVID-19.

Vratio se COVID-19: 5 ključnih stvari koje trebate znati o bolesti koja je ubila sedam miliona ljudi

Vratio se COVID-19: 5 ključnih stvari koje trebate znati o bolesti koja je ubila sedam miliona ljudi

Radna grupa je zauzela stav da je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

U pogledu bolničkih kapaciteta za smještaj hospitalizovanih pacijenata oboljelih od COVID-19, radna grupa je stava da za sada nije neophodno dodatno proširenje kapaciteta, navodi se u saopštenju. Pratiće se epidemiološka situacija i u skladu sa tim će Radna grupa blagovremeno reagovati i dati smjernice za uvođenje neophodnih promjena.

Kada je riječ o vakcinaciji, navodi se da se vakcinacija protiv COVID-a sprovodi u skladu sa preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju. Naglašen je značaj vakcinacije protiv COVID-a i sezonske vakcinacije protiv gripa (koje se mogu aplikovati istovremeno ili u bilo kom vremenskom razmaku), s obzirom na predstojeću sezonu respiratornih infekcija, dodaje se u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije