Kome se preporučuje vakcinacija protiv koronavirusa?

4
Radiosarajevo.ba
Kome se preporučuje vakcinacija protiv koronavirusa?
Vlada KS / Vakcinacija/Ilustracija

Pred početak jeseni građani u Njemačkoj mogu ponovo kod svojih ljekara opšte prakse da se vakcinišu protiv koronavirusa. Vakcine će narednih sedmica biti isporučene ordinacijama i prilagođene su aktuelnim varijantama virusa.

Ukupno bi trebalo da bude isporučeno oko 14 miliona doza vakcina Pfizer-Biontech, a u ponudi će biti i vakcine kompanija Moderna i Novavax – sve su prilagođene novim varijantama virusa.

Stalna komisija za vakcinaciju Instituta "Robert Koch" preporučuje novu dozu protiv koronavirusa osobama starijim od 60 godina, pacijentima kod kojih bi infekcija otežala primarnu bolest, njihovim ukućanima, te ljudima koji žive ili rade u staračkim domovima kao i medicinskom osoblju.

Zmije sve češće ulaze u automobile i kuće, povećan broj ugriza krpelja, crnih udovica

Zmije sve češće ulaze u automobile i kuće, povećan broj ugriza krpelja, crnih udovica

Kad primiti vakcinu?

Posljednji podaci pokazuju da se broj zaraženih koronom u Njemačkoj ponovo povećao, iako stručnjaci i ljekari i dalje optimistično gledaju na predstojeću hladniju sezonu.

Epidemiolog Hajo Ceb sa Lajbnicovog instituta u Bremenu izjavio je da ne očekuje mnogo pacijenata sa ozbiljnim oblikom bolesti: "I dalje se očekuje manji broj pacijenata u bolnicama i tako bi trebalo da ostane – uz oprez i vakcinaciju."

S obzirom na preporuku Komisije za vakcinacije, Ceb savjetuje pogođenim grupama da prime vakcinu "najbolje zajedno sa ovogodišnjom vakcinom protiv gripe".

Novi soj koronavirusa širi se svijetom, zovu ga i 'supermutant': Evo šta WHO traži od svih država

Novi soj koronavirusa širi se svijetom, zovu ga i 'supermutant': Evo šta WHO traži od svih država

Ovaj epidemiolog kaže da će se tokom zime vidjeti da li će biti potrebno vakcinisati i neke druge grupe.

"Virusi nisu nestali"

Slične ocjene za dao je Janoš Damen, ljekar i poslanik stranke Zelenih: "Veliki dio njemačke populacije više nije ugrožen teškim tokom bolesti."

Međutim, Damen ističe da se virusi nisu povukli, imajući u vidu broj zaraženih, koji raste već oko šest sedmica. "Korona se vratila mnogo prije početka pravog talasa respiratornih bolesti tokom jesenje i zimske sezone", rekao je Damen.

Zbog toga mlađim ljudima preporučuje da potraže savjet ljekara o tome da li bi trebalo da se vakcinišu – posebno ako je od posljednje vakcinacije prošlo više od dvanaest mjeseci ili još uvijek nije ostvarena potpuna vakcinacija.

Damen očekuje da će broj zaraženih ponovo značajno porasti u narednim sedmicama – što bi takođe moglo ponovo da optereti zdravstveni sistem, posebno ako više zaposlenih privremeno bude odsutno zbog bolesti, piše Deutsche Welle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije