Srbija: Devet preminulih, 295 nobooboljelih od koronavirusa

Fena
Srbija: Devet preminulih, 295 nobooboljelih od koronavirusa
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U Srbiji je prema najnovijim podacima koronavirusom zaraženo još 295 osoba, a preminulo je devet.

U posljednja 24 sata testirano je 9.858 osoba. Na respiratorima se nalaze 132 pacijenta.

U Kriznom stožeru ističu da se epidemiološka situacija blago popravlja, a premijerka Srbije Ana Brnabić smatra da spremnije dočekuju jesen, prenosi RTS.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se epidemiološka situacija blago popravlja i da se vidi smanjenje potvrđenih slučajeva kao i postepeno pražnjenje bolnica i smanjenje broja pregleda.

"Svi ovi pokazatelji ukazuju na to da se nalazimo u jednoj situaciji postepenog smirivanja i prelaska iz jedne jasno nepovoljne u nesigurnu situaciju i to je ono što imamo. Vrlo je bitno, posebno preko vikenda, provoditi mjere, voditi računa o kontaktima, nositi zaštitne maske", poručio je Kon na konferenciji za novinare.

Premijerka Brnabić je istaknula da Srbija danas mnogo spremnije dočekuje jesen u odnosu na to kako je izašla iz prvog vala, izrazivši uvjerenje da im se više neće dogoditi opuštanje i da će na jesen mnogo bolje proći.

Brnabić je rekla da je manji pritisak na bolnice te da je smanjenje broja evidentiranih slučajeva virusa rezultat toga što se najveći broj građana ponašao odgovorno i pritom zahvalila građanima koji su, kako je rekla, ozbiljno shvatili zajedničku borbu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije