Srbija / Epidemiolog Kon: Koronavirus nema sezonu

03. 08. 2020. u 17:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije Predrag Kon kaže da "virus korona nema sezonu, kao i da će veći rizik za širenje virusa biti početak nove školske godine i formiranje dečjih kolektiva".

On je na konferenciji za medije naveo još uvijek teoretski postoji mogućnost da virus nestane, ali da je ona sve manja jer ima sve više zaraženih na globalnom nivou.

Dodaje da će se "epidemiološki posebno pratiti u septembru formiranje dečjih kolektiva i polazak u školu".

"Imamo školski talas u septembru gde dolazi do razmene svih mikroorganizama. To će se i sada dogoditi. KOlektivi su nešto što epidemiolozi prate", rekao je Kon.

On je naglasio da se uz primjenu epidemioloških mjera - maske, distanca, higijena ruku, može smanjiti prenošenje virusa.

Kon: Polazak u školu suštinsko pitanje

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je danas da je polazak u školu suštinsko pitanje, jer se 1. septembar približava i dodao da je štab danas dobio dopis Ministarstva prosvete sa modelima nastave.

"Neke neke stvari su pretpostavljam, sami prosvetari dobro procenili, jer je važno da oni sami procene da li je moguće održati takvu nastavu, s obzirom na broj nastavnika, kapacitet škola... Zamisao je jedno, sprovođenje je druga stvar. Na detaljna pitanja kako će se to sprovoditi, sada ne znam da odgovorim", rekao je Kon.

Dodao je da "nije ista situacija kada još uvek bude toplo i otvoreni prozori, kao i kada su, zbog hladnoće, zatvoreni, a odluka se donosi za ceo period".

"Sve mora da se prodiskutuje, nije jednostavno donositi odluke po tom pitanju", dodao je on.

Po pitanju vrtića. Kon je podsetio da je već rečeno da postoje izuzeci za nošenje maski.

"Postoji i niz pitanja, šta ćemo kada ovo počne da se smiruje, da li će se popuštati sve mere ili će neke stvari trajno biti zabranjene, što je teško.. Diskutovaćemo krajnje ozbiljno u Kriznom štabu i šire", rekao je Kon.

NEMA KOMENTARA