Srbija: 17 slučajeva virusa Zapadnog Nila, dvoje umrlo

Fena
Srbija: 17 slučajeva virusa Zapadnog Nila, dvoje umrlo
Arhiv / Ilustracija
Broj oboljelih od virusa Zapadnog Nila u Srbiji raste, registrirano je 17 slučajeva oboljenja, uz dva smrtna ishoda, izjavio je danas direktor Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić.

Govoreći o groznici Zapadnog Nila, Ilić kaže da je to već autohtona infekcija i da ova godina liči na 2014. kada je bio sličan broj oboljelih, podsjećajući da nju prate simptomi slični gripi, te da su posebno ugoženo starije i imunodeficijentne osobe.

Ilić, međutim, ističe i da su pojedine lokalne samouprave poduzele aktivnosti na suzbijanju komaraca, što je, kako kaže, ključno, ne samo tijekom ljeta već čitave godine.

Kada je riječ o Zika virusu, Ilić kaže da među srbijanskim olimpijcima iz Rija nije zabilježen nijedan slučaj oboljenja. "Od liječničkog tima koji je pratio srbijanske sportaše imamo potvrde da nije bilo poremećaja zdravlja sportaša dok su bili u Riju. Jedan dio njih imao je gastriontestinalne tegobe, ali Zika virusa nije bilo", rekao je Ilić.

On je kazao da bi sportaši trebali doći u Institut da urade ispitivanja, radi provjere je li bilo infekcije, uz napomenu da je do sada testirano 17 sportaša i da nije bilo pozitivnih slučajeva.

Kada je riječ o migrantskoj krizi, Ilić kaže da značajnijih problema nije bilo, a da je do sada registrirano deset slučajeva malarije među migrantima.

"Možemo ih očekivati još, jer oni dolaze iz područja gdje ima malarije, ali nadamo se da neće biti većeg priljeva migranata. Za sada držimo to pod kontrolom, na terenu su naše službe i čini sve da se ne pojavi bilo kakva ozbiljna epidemija", rekao je Ilić.

Govoreći o cjepivima, Ilić je naglasio da svih cjepiva ima dovoljno, kao i da "Batut" planira dovoljne količine cjepiva za narednu godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije