Zika virus upravo je postao još strašniji

Radiosarajevo.ba
Zika virus upravo je postao još strašniji
EPA / Ilustracija
Zika virus, već je poznato, uzrokuje mikrocefaliju kod beba, ali naučnici sada vjeruju da uzrokuje i druge ozbiljne deformitete kod djece, te ostaje živjeti u spermi duplo duže nego što se prethodno mislilo.

Zika virus poharao je prošle godine Latinsku Ameriku i Karibe, stigao je i do SAD-a, a pronašao je put i do Evrope...

Naučnici su već utvrdili da virus, koji prenose komarci, uzrokuje mikrocefaliju kod novorođenčadi – djeca se rađaju s abnormalno malim glavama i nerazvijenim mozgom – te da se može prenijeti i seksualnim putem.

Krajem prošle sedmice objavili su nova otkrića vezana za virus, koja su Ziku učinili još strašnijim... Naime, u novoj studiji istraživači su virus povezali s još jednim deformitetom kod novorođenčadi – artrogripozom, što uzrokuje velike probleme u zglobovima (bebe se rađaju s „uvrnutim“ zglobovima) i mišićima, koji su ekstremno slabi.

Također su otkrili da Zika virus opstaje u spermi šest mjeseci – prethodno se mislilo da može živjeti u spermi samo tri mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije