Srbi odlučili ukloniti barikade na sjeveru Kosova, Pantić pušten iz pritvora

8
Radiosarajevo.ba
Srbi odlučili ukloniti barikade na sjeveru Kosova, Pantić pušten iz pritvora
Foto: EPA - EFE / Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je poslije sastanka sa kosovskim Srbima da od 29. decembra u prijepodnevnim satima kreće uklanjanje barikada sa sjevera Kosova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je u srijedu Srbe da se povuku s barikada na sjeveru Kosova nakon službenih izjava SAD-a i EU od kojih je dobio garancije koji se odnose na srpske zahtjeve. 

"Ovo je naša mala pobjeda. Znam da nas čekaju novi problemi, ali svaki dan mira i stabilnosti je šansa za budućnost", napisao je Vučić na instagram profilu buducnostsrbijeav.

Pravosuđe u BiH: Procesi se namjerno odugovlače, pojedini advokati zarađuju milione

Pravosuđe u BiH: Procesi se namjerno odugovlače, pojedini advokati zarađuju milione

Azem Vllasi o sve većim napetostima u regiji: To Kosovo ne može dopustiti!

Azem Vllasi o sve većim napetostima u regiji: To Kosovo ne može dopustiti!

Dodao je kako Srbi s Kosova ne vjeruju kosovskim institucijama. 

Bivši pripadnik Kosovske policije, angažiran u Kosovskoj Mitrovici, Dejan Pantić također je stigao kući nakon 19 dana provedenih u pritvoru u policijskom punktu na administrativnom prelazu Jarinje, potvrdio je njegov sin Predrag Pantić.

On je za Kosovo online izjavio da se njegov otac osjeća dobro, ali da još uvijek nisu stigli da sjednu i razgovaraju, te da im još uvek nije ispričao kako su ga tretirali poripadnici Kosovske policije.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je izjavila da puštanje Dejana Pantića u kućni pritvor nije politička odluka, te da tužilac koji je dao takav prijedlog treba da navede razloge, prenose tamošnji mediji.

Hapšenje Pantića, kojeg Kosovo sumnjiči za napad na članove Centralne izborne komisije, bilo je povod za barikade koje predstavnici Srba na sjeveru Kosova drže od 10. decembra. Njegovo puštanje bio je jedan od uslova za uklanjanje blokada, a vlasti na Kosovu su mu 28. decembra promenile meru iz policijskog u kućni pritvor.

Vučić je rekao da je ispunjen i drugi zahtjev Srba da se "ne progone i ne procesuiraju ljudi koji su bili na barikadama".

"To imamo nedvosmisleno napisano", istakao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije