Sramotno okupljanje četnika u Beogradu s ciljem historijskog revizionizma

Hina
Sramotno okupljanje četnika u Beogradu s ciljem historijskog revizionizma
Foto: Pixsell / Okupljanje četnika u Beogradu

Pokret obnove Kraljevine Srbije organizovao je danas u Beogradu skup nazvan Prva monarhistička i antifašistička šetnja - u slavu Draži, a nekoliko stotina pristaša monarhije i ravnogorskog četničkog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića prošetalo je pješačkom zonom u centru grada.

Na čelu povorke bio je transparent Prva monarhistička i antifašistička šetnja s odštampanom krunom na lijevoj i desnoj strani, a sudionici su nosili zastave Pokreta i nekadašnje Kraljevine Srbije, slike kralja Petra Prvog Karađorđevića te Dragoljuba Mihajlovića, pojedini odjeveni u replike odora nekadašnje vojske Kraljevine Srbije.

Okupljanje četnika u Beogradu - undefined

Foto: Pixsell: Okupljanje četnika u Beogradu

Na mjestu okupljanja, kod Delijske česme u Knez Mihailovoj ulici, bili su postavljeni panoi s natpisima o odličjima koja su nekadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Harry Truman i francuski general Charles de Gaulle dodijelili Mihailoviću.

Cilj današnjeg skupa, kako je rekao predsjednik Pokreta Žika Gojković, bio je da se pokaže kako su okupljeni "antinacisti i antifašisti" ponosni na "činjenicu da je Srbija imala dva antifašistička pokreta".

Okupljanje četnika u Beogradu - undefined

Foto: Pixsell: Okupljanje četnika u Beogradu

Ta je njegova ocjena trebala biti aluzija je na početak Drugog svjetskog rata kad se, kao pukovnik tadašnje jugoslavenske vojske Dragoslav Mihajlović, stavio na čelo pokreta koji se u prvim mjesecima rata borio protiv Nijemaca, a potom s četnicima koje je predvodio, stao na stranu njemačkih i talijanskih okupatora u borbi protiv partizana i komunista.

Mihailović, čiji su četnici počinili teške zločine nad Hrvatima i muslimanima u Drugom svjetskom ratu, a 1946. su ga komunističke vlasti zbog suradnje s okupatorima i ratnih zločina osudile i strijeljale, 2015. je presudom Višeg suda u Beogradu službeno rehabilitiran.

Gojković je poručio kako "Pokret želi državu koja će biti servis građana", te da je to mogućno "samo ako se Srbiji vrati pravo ime" - Kraljevina Srbija.

Svoj govor završio je porukom Živio kralj, na šta su okupljeni uzvratili Hoćemo kralja.

Skup je protekao bez incidenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije