Četnici pisali ambasadama SAD i Velike Britanije: Ali, mi smo bili saveznici

Tanjug
Četnici pisali ambasadama SAD i Velike Britanije: Ali, mi smo bili saveznici
Foto: Armin Durgut/Pixsell / Četnici na Draževini

U Višegradu i mjestu Draževina u nedjelju je održano postrojavanje fašističkog Ravnogorskog četničkog pokreta. Četnici su još jednom pozvali na klanje što nikako ne čudi s obzirom na zlo koje su sijali na ovom području tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini, ali i Drugog svjetskog rata, o čemu svjedoči i faksimil četničkog vojvode Pavla Đurišića Draži Mihailoviću u kojem navodi da je postupio po naređenju i područja oko Pljevalja, Čajniča i Foče očistio od muslimanskog življa, a ubijeno je oko 1.200 vojnika muslimana i 8.000 žena, staraca i djece. 

Postrojavanje i poruke na okupljanju četnika osudili su visoki zvaničnici u Bosni i Hercegovini, ambasadori Velike Britanije, SAD-a, ured OHR-a, kao i Lars Gunnar Wigemark. 

Iz Ravnogorskog četničkog pokreta su u ponedjeljak saopštili da su zapanjeni reagovanjima ambasada SAD-a i Velike Britanije u Bosni i Hercegovini na parastos kod spomenika Draži Mihailoviću u Višegradu, poručivši im kako su "bili saveznici u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu".

"Moramo li podsjetiti američkog ambasadora da su pripadnici Ravnogorskog pokreta, za vrijeme Drugog svjetskog rata, spasli oko 500 američkih pilota koji su oboreni na teritoriji Srbije i poslali na slobodnu teritoriju sa aerodroma u Pranjanima, gdje svake godine predstavnici američke vojske i ambasade obilježavaju taj događaj kod spomen obilježja, koje su sami napravili, u znak zahvalnosti četnicima", ističe se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Četnicii podsjećaju i da je američki predsjednik Truman posthumno odlikovao Dragoljuba Dražu Mihailovića najvišim ordenom časti kojim se može odlikovati strani državljanin.

"Moramo li reći engleskom ambasadoru da je naš kralj Petar Drugi Karađorđević, na početku rata, zajedno sa cjelokupnom vladom, našao utočište u njegovoj savezničkoj zemlji i odatle, zajedno sa engleskom vladom koordinirao i pomagao borbu Jugoslovenske vojske u otadžbini, čiji je vrhovni komandant i ministar vojni bio upravo đeneral Mihailović, čija se vojska borila protiv okupatora za oslobođenje zemlje i interese savezničkih zemalja, čiji su državljani upravo ovi šokirani i uplašeni ambasadori", piše u saopštenju.

Kako se dodaje, ovo je nešto što u Ravnogorskom četničkom pokretu, kao sljedbenici ideje Draže Mihajlovića, "nisu očekivali od ambasadora".

"Nama bi bilo normalnije da ste prisustvovali skupu i odali počast đeneralu Mihailoviću i njegovim borcima za žrtvu koju podneše za svoj, ali i vaše narode u savezničkoj borbi protiv fašizma", ističe se u saopštenju.

Telegram Pavla Đurišića

Telegram Pavla Đurišića - undefined

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije