Potresan slučaj u Hrvatskoj: Djevojčicu (6) sa autizmom odbila 31 ustanova

0
Radiosarajevo.ba
Potresan slučaj u Hrvatskoj: Djevojčicu (6) sa autizmom odbila 31 ustanova
Foto: Pexels / Djevojčica/Ilustracija

Djevojčica (6) s autizmom o kojoj nema ko brinuti i privremeno je smještena u Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj u Zagrebu, tokom vikenda bit će jedino dijete u toj ustanovi.

"To nama nije prvi put, imali smo već kriznih smještaja, ali takve su situacije rijetke. Organizirali smo se u smjene, djevojčica će tokom vikenda biti s odgajaiteljima, a tu će biti i stručni tim psihologa, logopeda. Ništa joj neće nedostajati", kazala je Jelena Grabovac, direktorica Centra Slave Raškaj.

Govorila je o djevojčici.

Teška nesreća u Mostaru: Automobilom se zakucao u stub ulične rasvjete, ima povrijeđenih

Teška nesreća u Mostaru: Automobilom se zakucao u stub ulične rasvjete, ima povrijeđenih

"Djevojčica je dobro i to je najbitnije. Ona tokom sedmice boravi u grupi, sklopila je prva prijateljstva, djeca se igraju s njom. Iako nije verbalna ona pokazuje interes za igru i ne vidi se na njoj nikakva trauma", kazala je direktorica.

Centar 'Slave Raškaj' iako privremen, za djevojčicu će do daljnjeg biti na raspolaganju dok se ne nađe najbolje moguće rješenje. A što se radi na trajnom adekvatnom rješenju za djevojčicu? Iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad odgovorili su kako je djevojčica je smještena u ustanovu gdje joj je u ovom trenutku osigurana sva potrebna njega i skrbništvo.

Skrivala se ispod perike: Poznata pjevačica progovorila o svojoj bolesti

Skrivala se ispod perike: Poznata pjevačica progovorila o svojoj bolesti

"Nadležni stručni tim intenzivno prati cjelokupne porodične okolnosti, radi osiguravanja uslova za povratak u vlastitu porodicu, a s obzirom na to da socijalna usluga smještaja u kriznim situacijama traje najduže do šest mjeseci, odnosno do godinu dana za dijete o kojem roditelji privremeno nisu u mogućnosti brinuti se zbog bolesti, neriješenog stambenog pitanja ili drugih životnih nedaća", navode.

Istovremeno će se porodici pružiti potrebna pomoć i podrška u skladu sa važećim propisima iz sistema socijalnog skrbništva, a ako se po sveobuhvatnoj porodičnoj procjeni utvrdi daljnja nemogućnost brige porodice o djevojčici, poduzet će se sve odgovarajuće radnje za osiguranje smještaja u neku porodicu, s ciljem rasta i razvoja u poticajnom i pozitivnom porodičnom okruženju, poručili su.

Moćni i uspješni: 11 slavnih osoba unutar autističnog spektra koje ruše predrasude

Moćni i uspješni: 11 slavnih osoba unutar autističnog spektra koje ruše predrasude

Podsjetimo, psihologinja Centra za socijalnu skrb Zagreb Valerija Kanđera objavila je u ponedjeljak, 25. septembra, kako nemaju kud s djevojčicom o kojoj nema ko brinuti navodeći da ih je odbila 31 ustanova.

Djevojčica za koju se zbog privremenog nedostatka odgovarajuće roditeljskog skrbništva tražio smještaj zatim je privremeno zbrinuta u Centru Slave Raškaj. Majka djevojčice je na dugotrajnom liječenju, otac na nepoznatoj adresi, a niko od šire porodice ne može preuzeti skrbništvo, pišu 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije